Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Haideţi să demolăm bisericile şi să construim şcoli şi spitale!

86
7 Feb 2015 10:33:11
George Damian
Rămăşiţele bisericii din satul Nova Pokrovka, Bugeac.
Rămăşiţele bisericii din satul Nova Pokrovka, Bugeac.

În satul Nova Pokrovka din Ucraina am văzut o biserică demolată de sovietici în timpul uneia din multele campanii de combatere a misticismului şi obscurantismului, aşa cum erau denumite oficial acţiunile de demolare a bisericilor.

Nova Pokrovka este un cătun din Bugeac, genul de loc unde dispare asfaltul şoselei. De pe şcoala din centrul satului curge tencuiala şi se poate citi o inscripţie uitată de locuitori: „Şcoala primară Gheorghe Tătărescu” - deşi toţi locuitorii vorbesc română, totuşi se tem să se declare români, preferă să nu-şi facă probleme şi îşi zic moldoveni. Peste drum de şcoală se putea vedea în 2010 o movilă acoperită de bălării: mormanul de moloz care cândva a fost biserica satului. Prin anii '70 s-a desfăşurat aici scenariul clasic - un comitet comunist al localnicilor a proclamat că biserica nu mai este folos comunităţii şi a cerut demolarea ei. Preotul fusese alungat cu mai mulţi ani înainte, fugărit cu impozite, inspecţii şi denunţuri periodice. Au venit nişte camioane militare, au legat cabluri de pereţii bisericii şi au pus-o la pământ. Misiune îndeplinită în lupta împotriva obscurantismului şi misticismului. Totuşi nici un sătean nu a îndrăznit să se atingă de rămăşiţele bisericii, mormanul de cărămizi a rămas neatins aproape jumătate de secol. Ciudat, deşi credinţa a fost alungată din sat, prosperitatea nu a venit s-o înlocuiască.

Invazia bisericilor

În spaţiul public românesc revine obsesiv o succesiune de cifre înspăimântătoare: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale. Într-adevăr, o situaţie gravă, mai ales că rămâne cumva impresia că ar fi vorba de 18.300 de biserici de confesiune ortodoxă. Dar eu cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie la cifre. Din cele 18.300 de biserici invocate, ortodocşii au 14.574 locaşuri de cult, restul până la 18.300 aparţin altor culte. Din cele 14.574 biserici ortodoxe, în realitate doar 10.580 sunt biserici parohiale – cele care deservesc comunităţile şi care se află cel mai adesea în atenţia publică (restul până la 14.574 sunt mănăstiri, capele, biserici filiale etc. - am o rezervă faţă de aceste cifre, datează din 2009). Dar să ne uităm la numărul de localităţi din România: 13.285 de sate, 320 oraşe, 103 municipii plus Bucureşti (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populaţia României). Şi acum să numărăm din nou: 13.709 localităţi şi 10.580 biserici parohiale ortodoxe. În sfârşit, cifra 18.300 este mai impresionantă.

Puţină demografie şi soluţia finală

Apoi vine problema comunismului şi a creşterii demografice: la instalarea comunismului, în România existau aproximativ 16 milioane de locuitori (din păcate nu am reuşit să aflu câte biserici existau în 1948), la căderea comunismului România avea o populaţie de 23 de milioane – iar între 1948 şi 1989 nu au fost construite prea multe biserici, mai degrabă au fost demolate. Eu am copilărit într-un oraş fără biserică. Construcţia de biserici după 1989 vine ca un fenomen natural până la urmă.
Despre numărul şcolilor trebuie spus că înainte de 1989 se năşteau în România în medie 360.000 de copii pe an, după 1989 media a scăzut la 200.000 de copii pe an. În 1989 s-au născut 369.000 de copii în România, în 2012 s-au născut 198.000 de copii – aproape de două ori mai puţini. La facultăţile de stat erau înscrişi în 2007 peste 500.000 de studenţi, în 2013 mai erau 340.000 de studenţi. Nu ştiu exact din ce cauze, dar în România sunt din ce în ce mai puţini copii, iar fenomenul scăderii numărului de şcoli este absolut natural. Cât despre spitale nu pot să spun decât că bugetul anual al Ministerului Sănătăţii în ultimii ani sare de 2 miliarde de euro, iar bugetul anual al CNAS sare şi el de 4 miliarde de euro.
Dar până la urmă, dacă se dovedeşte că natalitatea scade din cauza Bisericii Ortodoxe Române, că investiţiile medicale minime sunt provocate de confesiunea ortodoxă, atunci nu avem decât o singură soluţie: să chemăm nişte camioane ale armatei şi să demolăm bisericile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

86 Comentarii

Nicholas Kazan
7.02.2015, 10:55:18

Excelentă idee, când începem? Voi fi voluntar timp de o lună, și ca fost pilot, mă angajez și la acțiuni în picaj, ca să terminăm treaba cât de repede, prima fază, iar când demolarea va fi completă, voi trudi la roabă, mistrie și cancioc, până voi cădea în bot...

-10 (52 voturi)
Paun Al
7.02.2015, 11:33:51

Problema cred ca nu se pune corect . Romanii au trait si s-au format intr-un mediu maniulatoriu : manipulare comunista pana in 89 si manipulare capitalist -religioasa dupa 89. Faptul ca romanii cred ca bisericile sunt mai importante decat spitalele , sau scolile este o realitate care trebuie acceptata ca atare . Pe langa cele peste 18 mii de biserici exista case parohiale pentru confortul preotilor si familiilor lor , masini pentru deplasarea la "serviciile religioase" si multe alte cheltuieli materiale aferente ... Religia costa tot mai mult !!! Daca romanilor li se pare firesc sa construiasca de ex. din veniturile lor , preotului , casa parohiala , interesant este ca romanii nu considera in aceeasi masura ca ar trebui sa-i faca o casa si doctorului ca sa-l aiba la ei in comuna la nevoie , sau invatatorului , sau profesorului . Sunt interersante prioritatile romanilor . Biserica s-a adaptat foarte bine economiei de piata ... creaza nevoia , creaza cererea .... si beneficiaza apoi de ea . Nimeni nu vrea in schimb sa ne spuna esentialul !!! Pentru ca nu numarul bisericilor este esentialul in aceasta manipulare.... ci " roadele" bisericilor . Numarul bisericilor , preotilor aproape s-a triplat dupa 89 . S-a triplat moralitatea crestina , cinstea , corectitudinea ....celor peste 90 % declarati crestini ? " Ii veti cunoaste dupa roadele lor " spune Iisus . Ori daca ne uitam peste tara celor peste 18 mii de biserici si slujitori ale lor , ce observam ? Suntem campionii saraciei , coruptiei , analfabetismului , prostitutiei , abandonului copiilor ... in UE... si lista este lunga .... Care sunt " roadele " celor peste 18 mii de biserici si preoti platiti din taxele si "donatiile " noastre ? La asta nimeni nu vrea sa raspunda .

+4 (22 voturi)
Paun Al
7.02.2015, 11:58:50

mediu manipulatoriu :

0 (6 voturi)
Nicholas Kazan
7.02.2015, 12:52:33

Al, în Suedia din 6850 de biserici doar 500 sunt deschise, și alea doar o dată pe lună, celelalte fiind folosite pentru diverse activități, folositoare; sport gyms, spălătorii, restaurante, săli de concert, școli. Și vorbind de educație, suedezii alocă dublu din PIB față de cât alocă România, care, la 3,5% este repetenta UE, la care se adaugă cea mai mare mortalitate infantilă, de 14 la mie, și cea mai ridicată rată de sărăcie din UE, de aproape de 50%. De sărăcie popii nu se plâng, ba din contră se lăfăie în huzur, așa că haideți să le dărâmăm silozurile, sau mai deștept, să-i aducem pe suedezi să ne arate cum se fac lucrurile într-o țară civilizată. Și nu uitați ca popa ortodox din Suedia, Milică Văsuianu, propunea ca ateii din Suedia să fie linșați, ei depășind 80%, auzi, ce neobrăzare să fii ateu, și și civilizat pe deasupra! Te miri cât de mare poate fi taratul răspândit în jurul bisericilor, în special când oborul de popi și prozeliți din guvernare lucră mână în mână, spre prea-sfânta osândire a neamului care moțăie în fum de tămâie și lălăieli medievale...

+1 (33 voturi)
Paun Al
7.02.2015, 13:06:50

Nicolas , ca sa ajungi sa darami biserici tu vrei sa sari peste etape in mentalitatea romanilor ...asa ca vei fi linsat ...))) Deocamdata in mentalul romanilor este inoculata ideea ca inmultirea numarului de biserici este utila . De asta in faza aceasta a mentalului romanesc intrebarea care trebuie pusa zilnic este "care sunt roadele cresterii numarului de biserici , de preoti ....si toate cheltuielile aferente " platiti din banii nostri ...? Pana ce romanii nu vor avea un raspuns rational si real la aceasta intrebare ,comparat cu realitatea in care traim restul nu are sens , pentru noi romanii . Einstein spune ca o problema nu poate fi rezolvata la nivelul de mentalitate care a produs respectiva problema . Asa ca discutia cu daramatul bisericilor este o discutie manipulatorie , in stadiul acesta de mentalitate , pusa cu scopul de a intarta credinciosii . De a obtine reactii , raspunsuri emotionale .

+2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (86)

Modifică Setările