Actualitate

articolul anterior articolul urmator

HoReCa cere deschiderea localurilor şi demisia şefului ANSP, Nicolae Furtună

0
5 Jun 2020 17:19:49
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN Dan Guţu
FOTO IPN Dan Guţu

Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost plină astăzi de proprietari şi angajaţi ai sectorului HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), care au ieşit la un nou protest. Ei au cerut deschiderea localurilor de alimentaţie publică cât mai curând.

Totodată, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a permite localurilor să funcţioneze cu respectarea distanţei de 1,5-2 metri între clienţi. Participanţii la protest au purtat măşti, mănuşi şi au respectat distanţa între ei de cel puţin un metru, transmite IPN.

Aneta Zasaviţchi, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a dat asigurări că HoReCa poate respecta regulile impuse, doar că are nevoie de susţinere. „Avem nevoie de susţinerea autorităţilor pentru a relansa activităţile noastre economice, pentur a putea onora salariile şi pentru a putea hrăni oamenii, aşa cum putem noi, gustos, nu cu borş de stat, dar cu borş de HoReCa”, a spus Aneta Zasaviţchi.

Dumitru Cebotarescu, antreprenor, i-a îndemnat pe cei din conducere să le plătească salarii pentru cât timp stau acasă, în contextul în care toţi salariaţii care contribuie la buget le plătesc salarii guvernanţilor.

Manifestanţii au cerut demisia directorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care, potrivit lor, nu poate înţelege situaţia proastă în care se află cei din sectorul HoReCa. „Cerem demisia acestui semi-businesman şi doctor. Jos Furtună!”, a strigat un protestatar.

La începutul acestei săptămâni, Nicolae Furtună, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că serviciile HoReCa nu vor putea să îşi reia activitatea din 15 iunie dacă numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea. Asta, chiar dacă a existat mai devreme o decizie a Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

Antreprenorii dau asigurări că sunt capabili şi sunt gata să aibă grijă de sănătatea clienţilor lor. Localurile trebuie să se deschidă pentru că angajaţii au nevoie de un loc de muncă pentru a-şi câştiga existenţa.

Reprezentanţii sectorului HoReCa sunt la al treilea protest de acest fel. Ei spun că ,după ultimele două, guvernarea nici măcar nu a venit cu o reacţie.

https://www.ipn.md/ro/horeca-cere-deschiderea-localurilor-si-demisia-sefului-ansp-nicolae-7967_1074016.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările