Igor Boţan: Moldova se află pe calea a treia, cea a stagnării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât PDM, cât şi PSRM a afirmat în diverse perioade că Moldova trebuie să devină o punte între Est şi Vest, însă în spaţiul public, care este parte a luptei politice între cele două formaţiuni, se vehiculează lucruri diferite.

Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic şi modelul Vestic pentru Moldova: diferenţe, avantaje, dezavantaje. Şansele „Căii a treia”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, de către Igor Boţan, expertul permanent al proiectului.

Expertul a mai declarat că Republica Moldova oscilează între Est şi Vest şi este o ”cruce” pe care poporul moldovenesc o duce în virtutea mai multor circumstanţe. Potrivit lui, fiind un stat mic, Moldova, este de fapt o insulă între două plăci tectonice: europeană şi euro-asiatică, iar atunci când aceste plăci tectonice oscilează, mica insulă este impusă să reacţioneze sau chiar poate fi strivită. De aceea, este oarecum de înţeles de ce Moldova oscilează între Est şi Vest. Expertul a făcut referinţă la multe din actele oficiale, semnate de către guvernările care s-au perindat în perioada independenţei ţării, dar care, în ansamblu, demonstrează că orientarea a fost în proporţie de 60 la 40 la sută în favoarea direcţiei europene de dezvoltare.

„Cu toate acestea, din păcate, timp de ultimii opt ani, cei care ne-au promis integrarea în UE au reuşit să producă multe lucruri interesante, care au adus la reducerea nivelului de susţinere a integrării în UE de la 70% la 40%. După ce cetăţenii au fost dezamăgiţi, cum să le insufli ideea integrării în UE ca aceasta să nu fie contestată?”, se întreabă expertul permanent al proiectului.

Acesta a amintit că pe 7 ianuarie anul curent, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a publicat un articol pe pagina postului de televiziune american Foxnews în care a spus că Moldova are scopul să devină o punte între Est şi Vest. După care, acum o lună, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a spus că trebuie să punem capăt discuţiilor geopolitice. „Ce trebuie să înţelegem din aceste declaraţii?”, se întreabă expertul subliniind că această stare de lucruri menţine ţara pe calea a treia: nici încolo, nici încoace. Pentru că e una să declari că vrei în UE şi alta e să fii la nivelul standardelor UE.

„Modelul moldovenesc este cel care se afirmă zi de zi şi deja de vreo şase ani mergem pe calea a treia, adică stăm pe loc. Să fim serioşi, prima comunitate politică la care am aderat a fost CSI. Apoi avem un Acord de Liber Schimb cu UE, dar nu avem unul asemănător cu CSI, iar, pentru că am îmbrăţişat standardele europene, Rusia ne-a pedepsit cu embargouri”, a spus Igor Boţan.

Acesta s-a referit la un articol anterior al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin,  în care acesta a explicat că vrea să dezvolte Rusia după modelul european, dar cu mai multe poluri. „În Uniunea Euroasiatică avem regimuri prezidenţiale, în UE practic nu avem regimuri prezidenţiale, este un model care are foarte multe probleme, dar care se dezvoltă şi este atractiv pentru cetăţeni şi valul de migranţi ce soseşte în UE demonstrează acest lucru. În final, Putin spunea că până la urmă, dacă reuşeşte să construiască Uniunea Euroasiatică, va încheia un Acord de Liber Schimb cu UE. Nu degeaba Moldova a insistat pe implementarea Acordului de Asociere cu UE şi DCFTA, ca mai apoi să ne regăsim cu Rusia într-o Europă de la Vladivostok până la Lisabona, păcat însă că ni s-au impus embargourile. Care ni s-au impus anume din cauza standardelor europene preluate”, a mai spus expertul.

Igor Boţan a notat că, până la renumitul articol al liderului de la Kremlin, pe agenda guvernării de la Chişinău era integrarea în Uniunea Vamală Euroasiatică. ”Iar apoi nimeni altul decât actualul preşedinte Igor Dodon ne convingea că peste capul Ucrainei să intri în Uniunea Vamală este neserios. Acum şi-au schimba retorica, dar suntem în situaţia în care trebuie să ne menţinem şi în CSI şi cu UE, cu acorduri în CSI, dar şi cu embargouri. Nu avem creştere economică, şi ni s-a spus foarte clar de către oficialii europeni „pe loc repaus si implementaţi Acordul de Asociere”, pentru că până la integrarea europeană a Republicii Moldova este foarte departe. Europenii împărtăşesc cu noi totul, cu excepţia instituţiilor”, a mai subliniat Igor Boţan.

Dezbaterile publice cu tema: „Modelul Estic şi modelul Vestic pentru Moldova: diferenţe, avantaje, dezavantaje. Şansele „Căii a treia”, constituie ediţia a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite