Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Igor Munteanu: Anunţurile de astăzi ale lui Igor Dodon reprezintă acţiuni electorale

0
25 May 2020 13:55:36
Autor: Iurii Botnarenco

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu consideră că anunţurile lui Igor Dodon privind dublarea salariilor angajaţilor medicali şi oferirea unui ajutor unic pensionarilor, în sumă de 700 de lei, „reprezintă acţiuni electorale”.

Igor Munteanu a amintit că Parlamentul a fixat un deficit al Bugetului Public Naţional de 16,2 mlrd de lei. 

„Ne aşteptăm ca în august 2020, acest deficit să depăşescă 20 mlrd. Sursele externe de împrumut şi credite refuză să ajungă la actualul guvern - un blazon al deciziilor proaste şi inculturii. Creditul rusesc a picat pentru că a fost scris prost şi comporta riscuri prea mari pentru RM. Platforma DA a cerut guvernului să optimizeze cheltuielile sectorului public cu 2,3 mlrd la rectificare şi întărirea încasărilor în bugetul public”, a scris Igor Munteanu pe Facebook.

Deputatul susţine că „la ultima şedinţă a Parlamentului, Guvernul a avizat negativ proiectul lege care viza majorarea îndemnizaţiilor lunare pentru veteranii de război de la 300-500 lei, motivând că RM trece la măsuri de austeritate. 

„Asta ar fi cca 400 mln lei. Am propus la rectificare să oferim tuturor pensionarilor un ajutor de stat pentru perioada pandemiei de 1000 lei, însă nici pentru asta guvernul nu a găsit bani. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical cerută de Dodon ar însemna încă 600 mln lei, total 1 mlrd lei. Actualul guvern nu poate ieşi din austeritate din cauza epidemiei, ceea ce înseamnă că anunţurile lui Dodon reprezintă acţiuni electorale”, a menţionat Munteanu. 

Parlamentarul a subliniat că „Dodon nu are nicio competenţă de a substitui guvernul, nici la acordarea de asistenţă ori dublări de salarii, şi nici la politici economice, fără de care nu există buget”. 

„După cum populismul ieftin nu l-a ajutat pe Voronin în 2009, cu Grecianîi pe PM, nu-l va ajuta populismul nici pe Dodon, în 2020. Totuşi, aceste acţiuni de PR politic vorbesc grăitor despre urgenţa de a izola acest actor electoral, Dodon, de resursele publice, care-şi imaginează că poate câştiga susţinere prin manipulare şi acrobaţii financiar-bugetare, fără a răspunde la învinuirile directe de corupţie mare, de care se face vinovat. Nici până astăzi, PM Chicu nu ştie cu ce să se ocupe; a cerut stare excepţională 2 luni, rătăcind haotic, fără Plan şi capabilităţi suplimentare, eşuând lamentabil în prevenirea Covid19”, a specificat Munteanu.

În opinia lui, este nevoie de „demisia imediată a Guvernului Chicu şi înlocuirea lui cu un guvern capabil şi eficient, votat de urgenţă în Parlamentul RM”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările