Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Interpol a refuzat să-l anunţe pe Vlad Plahotniuc în căutare internaţională

1
24 Jul 2020 11:07:28
Autor: Iurii Botnarenco

Comisia de Control a Fişierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în lista persoanelor anunţate în căutare internaţională şi a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizaţiei. Procuratura Generală a fost informată despre această hotărâre joi, 23 iulie.

Decizia a fost luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei, care a avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie 2020, în oraşul Lyon, Franţa, care a stabilit că: ”… menţinerea datelor privind Solicitantul nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” (articolul 2 al Constituţiei /V Interpol).”
 
Deoarece Comisia nu a indicat prin ce şi-a motivat decizia, Procuratura Generală anunţă că se va adresa Direcţiei Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunţarea lui Plahotniuc în căutare internaţională.
 
În funcţie de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalităţii de reacţionare în consecinţă.
 
Procuratura a comunicat că va continua să administreze probe şi va interveni cu argumente suplimentare în fiecare caz de refuz din partea partenerilor pentru a-i convinge că anume învinuitul este unul dintre beneficiarii furtului miliardului.
 
Activitatea organizaţiei criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc şi ”frauda bancară”, ca una din părţile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura şi printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate.
 
Acum o lună, Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităţilor competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.
 
Concomitent, Procuratura Anticorupţie şi PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzaţiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării şi indisponibilizării bunurilor rezultate din infracţiuni, precum şi recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.
 
Amintim că Plahotniuc a fost anunţat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea şi conducerea unei organizaţii criminale”, ”escrocherie” şi ”spălare de bani”, ambele săvârşite în proporţii deosebit de mari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Andrei Tirighie
24.07.2020, 12:27:19

încet încet plahotniuc va deveni președintele rep. moldova. o fi mai bun decât dodon ?

-1 (1 vot)
Modifică Setările