Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Investitorii Air Moldova cer să fie încetate presiunile politice asupra companiei

0
23 Jan 2020 12:03:36
Autor: Iurii Botnarenco

Fondatorii companiei Civil Aviation Group care a câştigat concursul privind privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova afirmă că au achitat peste 80% din datoriile companiei privatizate.

Într-un comunicat de presă al Air Moldova, se spune că, pe lângă datoriile de bază, au fost achitate chiar şi penalităţile şi procentele pentru datoriile faţă de întreprinderile de stat Moldatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă şi Serviciul Fiscal, în valoare de 24 de milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare, transmite IPN.

Potrivit comunicatului, investitorii au redus semnificativ datoriile faţă de partenerii externi şi au restructurat datoriile existente. Totodată, se spune că „statul nu şi-a îndeplinit obligaţiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei. „În pofida multiplelor învinuiri care aveau drept scop formarea unei imagini negative, investitorii Civil Aviation Group şi colectivul Air Moldova au continuat să lucreze în beneficiul companiei şi al pasagerilor”, se spune în comunicat.

Reprezentanţii companiei aeriene mai spun că „punerea sub sechestru a capitalului statutar şi al activelor companiei a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare al Air Moldova”. De asemenea, menţionează că, „atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investiţional neprielnic şi pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”.

În comunicat se mai spune că „în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, din 21 Ianuarie 2020, directorul general al Air Moldova a prezentat poziţia investitorilor de a continua realizarea planului investiţional, în cazul în care vor înceta atacurile din partea statului”.

După şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, de la începutul săptămânii curente, preşedintele Igor Dodon, a declarat cu referire la Air Moldova că investitorul avea angajamentul să achite datoriile companiei în valoare de 1,2 miliarde de lei şi să vină cu investiţii. Potrivit lui Igor Dodon, deşi investitorul raportează că a achitat un miliard de lei, în realitate datoriile Air Moldova astăzi constituie 1,1 miliarde de lei. De asemenea, s-a constatat că investiţii proprii nu au fost făcute în activitatea Air Moldova. Întrucât investitorul a anunţat recent că este gata să investească câteva zeci de milioane de euro în capitalul social, o decizie cu privire la rezilierea contractului, urmează să fie examinată ulterior, a spus şeful statului.

https://www.ipn.md/ro/investitorii-air-moldova-cer-sa-fie-incetate-presiunile-politice-7967_1071003.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările