Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Iurie Ciocan: Reforma de descentralizare trebuie făcută până la alegerile locale

3
29 May 2017 11:59:10
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Doar două primării din cele aproape 900 din ţară îşi pot asigura individual bugetul, fără a depinde de bugetul central. În timp ce în majoritatea primăriilor nu se ajung bani nici pentru salariile angajaţilor. Solicitat de IPN, Iurie Ciocan, directorul Centrului pentru implementarea reformelor, a declarat că mai sunt doi ani până la viitoarele alegeri locale generale şi ar fi bine ca reforma de descentralizare să fie realizată până atunnci.

Legislaţia prevede că o primărie ar trebui să se formeze pentru cel puţin 1.500 de locuitori. În realitate, aproximativ 300 de primării din ţară au mai puţin de 1.500 de locuitori cu domiciliul stabilit în localităţile respective. 

O soluţie ar fi crearea unei primării pentru mai multe localităţi, iar printre recomandările Consiliului Europei în acest sens este formarea primăriilor comune pentru localităţile care au hotar comun, iar distanţa dintre cea mai îndepărtată localitate până la primărie nu ar trebui să depăşească 15 kilometri. În UE este stabilită o medie de cinci mii de locuitori pentru o primărie, însă în multe state această cifră se ridică şi până la 30 de mii, a remarcat Iurie Ciocan.

În prezent există primării cu doar patru angajaţi. Aceste primării nu-şi permit mai mult personal din lipsă de fonduri. „Doar zece primării din 900 acumulează venituri suficiente ca sa-şi acopere cheltuielile salariale proprii. Doar două primării îşi acoperă total cheltuielile, este vorba despre Primăriile municipiului Chişinău şi Bălţi. Aceste cifre ne arată că o reformă în acest domeniu se cere”, a mai spus Iurie Ciocan.

Odată cu reforma de descentralizare la nivel local urmează să fie create ghişee unice de unde cetăţenii să poată obţină o serie de documente, direct în localitate, fără ca să mai fie necesar să se deplaseze în raion.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Petrov Grigore
29.05.2017, 12:28:28

Total deacord! dacă se reformează tot sistemul central trebuie de reformat și pe acel local!

alaiba timofei
29.05.2017, 13:55:25

sunt sigur ca au sa reuseasca, partajari politice nu mai exista, deci, nici jocuri si interese meschine!

Pasha Mankunianec
29.05.2017, 13:14:19

Foc la ghete, mai putine vorbe si mai multe fapte. Nu vedeti ca daca se trage mult de timp se gasesc 1001 de motive pentru a nu implementa un anumit proiect.

Modifică Setările