Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Iurie Roşca cere dezgroparea trecutului lui Filat şi cercetarea suplimentară a acestuia

0
28 Oct 2015 18:22:31
Autor: Ilie Onceanu
Iurie Roşca susţine că Vlad Filat a avut grijă să nu să se afle adevărul despre evenimentele din aprilie 2009. FOTO: Adevăru
Iurie Roşca susţine că Vlad Filat a avut grijă să nu să se afle adevărul despre evenimentele din aprilie 2009. FOTO: Adevăru

Liderul PPCD, Iurie Roşca, susţine că Vlad Filat a comis mult mai multe infracţiuni decât i se încriminează în prezent şi crede că acesta trebuie să stea ani buni la închisoare. Fostul deputat a prezentat, în cazul unei conferinţe de presă, mai multe fapte de corupţie pe care le-ar fi comis Vlad Filat începând cu anul 1998, când a căpătat funcţia de Director al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat.

Potrivit lui Iurie Roşca prima mare infracţiune pe care a comis-o Vlad Filat a fost fraudarea statului cu sume importante de bani prin încălcarea procedurii de privatizarea şi vânzarea la un preţ mult mai mic decât cel real a şase avioane de pasageri de tip TU-154B. Acestea ar fi fost vândute unei companii din Rusia în urma unor negocieri directe, fără ca anterior să fi fost scoase la licitaţie de cel puţin două ori, cum prevedea legislaţia în acel moment.

Liderul PPCD a declarat că după această tranzacţie, până în anul 2001 când a deţinut diferite funcţii importante în stat precum cea de ministru de stat sau şef al cancelariei Guvernului, Vlad Filat a continuat să practice diferite scheme infracţionale prin care fura banii publici sau obţinea bani murdari. Iurie Roşca a dat ca exemplu stabilirea monopolului pe exportul de ţigări din Republica Moldova în România, trafic ilegal de ţigări peste Prut, preluarea ilegală a fabricii de fermentare a tutunului din Orhei, privatizarea la preţ de nimic a uzinei de ciment din Rezina, a clădirii Ipteh din Chişinău, a şase fabrici de vin din Federaţia Rusă care aparţineau Republicii Moldova şi altele.

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat susţine că, cu banii obţinuţi ilegal şi prin cumpărarea diferitor lideri regionali ai altor partide, Vlad Filat a ajuns să-şi creeze Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Totodată, acesta este de părere că Vlad Filat este principalul responsabil de victimele evenimentelor din aprilie 2009 şi că în toţi aceşti ani cât s-a aflat la guvernare a avut grijă să nu să se afle adevărul despre cele întâmplate în acea perioadă deoarece ar fi trebuit să fie tras şi el la răspundere.

Iurie Roşca a declarat că în perioada imediat următoare va depune sesizări la Procuratura Generală şi la Centrul Naţional Anticorupţie pentru investigarea faptelor ilegale pe care suţine că le-a comis Vlad Filat şi va cere ca acesta să fie tras la răspundere şi pentru aceste fapte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările