Johannes Hahn: Pot fi mobilizate rapid fonduri odată ce sunt îndeplinite condiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Uniunea Europeană este conştientă de problemele pe care le-ar putea întâmpina Guvernul de la Chişinău, dar şi de faptul că punerea în aplicare a programului de guvernare va fi o sarcină dificilă. Republica Moldova se poate baza însă pe sprijinul Uniunii Europene, atât politic, cât şi financiar”, susţine comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Într-un briefing de presă, susţinut la Bruxelles, alături de premierul moldovean Maia Sandu, Johannes Hahn a spus că pot fi mobilizate rapid sprijin şi fonduri, odată ce sunt îndeplinite condiţiile necesare şi Guvernul asigură rezultate în domeniul economiei, respectării statului de drept, reforme judiciare şi pluralismul mass-media, transmite IPN.

Comisarul european a declarat că UE s-a bucurat de faptul că transferul de putere s-a făcut într-un mod paşnic. Oficialul a declarat că, încă în cadrul vizitei sale în Republica Moldova din 19 iunie, a felicitat-o pe Maia Sandu şi echipa sa pentru că au lucrat constructiv şi coerent pe parcursul crizei de la începutul lunii iunie. „În ceea ce priveşte această cooperare excelentă, aş vrea să mă refer şi la preşedinte, şi a echipa sa, întrucât cred că toată lumea a încercat să facă tot ceea ce a putut pentru a garanta această tranziţie paşnică. M-am bucurat să văd în ultimele săptămâni că există un angajament puternic al doamnei prim-ministre pentru a urmări agenda de reforme decisive pe baza Acordului de Asociere”, a declarat comisarul european. Potrivit lui, prima şedinţă a Consiliului de Asociere va avea loc la începutul toamnei, pentru a relansa cooperarea.

Oficialul a menţionat că a fost discutată sincer şi constructiv situaţia, ambiţiile şi marile provocări ale Guvernului. „Ştim că vor fi, din păcate, anumite probleme. Noi, Uniunea Europeană, suntem gata să lucrăm cu Guvernul Republicii Moldova în baza angajamentului reciproc, cu respectarea principiilor fundamentale consfinţite în Acordul de Asociere. Este momentul ca acum Republica Moldova să privească spre viitor”, a notat Johannes Hahn. Acesta a apreciat intenţia prim-ministrului de la Chişinău de a continua reformele, inclusiv cele discutate cu UE. Oficialul a mai spus că se bucură pentru că accentul se pune în special pe depolitizarea şi consolidarea independenţei instituţiilor statului, mai ales pe domeniile justiţiei şi combaterea corupţiei.

Premierul Maia Sandu a mulţumit Uniunii Europene pentru poziţia principială, care a avut un rol fundamental în convingerea fostei guvernări să plece paşnic şi să nu încerce să se menţină la putere prin forţă şi represiune. „Moldova se confruntă astăzi cu o sarcină dificilă – reconstruirea instituţiilor democratice şi refacerea încrederii cetăţenilor în propriul stat. Instituţiile noastre şi încrederea cetăţenilor în acestea au fost puternic deteriorate din cauza proastei administrări, jocurilor murdare, corupţiei, fraudelor şi contrabandei finanţate de stat. Astăzi, Moldova are nevoie de un nou început”, a notat Maia Sandu. Potrivit ei, urmează investigarea tuturor abuzurilor guvernării trecute, în corespundere cu prevederile legale şi Constituţia.

Şefa cabinetului de miniştri a menţionat că urmează să fie investigată frauda bancară şi va fi dărâmat „sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandişti, dar duşmănoasă cu propriii cetăţeni”. „Nu suntem ghidaţi de dorinţa de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcţiile-cheie din sistemul executiv şi cel judecătoresc să vină profesionişti oneşti. Vrem ca Procuratura să investigheze şi să nu tolereze crimele. Vrem o justiţie care funcţionează în baza integrităţii şi încrederii publice şi care va deschide calea pentru investiţii”, a menţionat Maia Sandu.

Premierul a mai spus că parcursul european al Republicii Moldova şi Acordul de Asociere cu UE rămân temelia eforturilor de a construi un stat modern. „Uniunea Europeană ne-a oferit câteva şanse să devenim o democraţie europeană, receptivă la nevoile şi dorinţele cetăţenilor săi. Aceste oportunităţi nu au fost folosite pe deplin. Astăzi, nu solicităm plăţi în avans, ci sprijin pentru transformări democratice. Mă aflu aici pentru a restabili pe deplin cooperarea cu UE, care a fost îngheţată din cauza corupţiei şi a fraudelor comise de fostul regim”, a declarat Maia Sandu.

Vizita premierului Maia Sandu la Bruxelles vine la o zi după prima sa vizită în străinătate, în calitate de prim-ministru, la Bucureşti, unde a avut întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă. La Bruxelles, şefa executivului are planificate întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar şi la NATO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite