Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Judecătorii Curţii Constituţionale au demisionat in corpore

0
26 Jun 2019 17:49:38
Autor: Dan Anghel
FOTO IPN
FOTO IPN

Judecătorii Curţii Constituţionale au demisionat in corpore. Încetarea mandatului şi vacantarea funcţiilor de judecători ai Curţii Constituţionale va fi anunţată autorităţilor competente să desemneze noii judecători, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va exercita atribuţiile administrative ale preşedintelui Curţii până la alegerea noului preşedinte, transmite IPN.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a scris pe Facebook că salută „decizia judicioasă, deşi întârziată, a membrilor Curţii Constituţionale”. Potrivit lui Igor Dodon, această soluţie a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar şi una mult aşteptată nu doar la nivel naţional. „Organele însărcinate cu numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistratului) urmează să demareze în regim de urgenţă procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curţi”, scrie şeful statului.
 
Potrivit lui Igor Dodon, numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanţă deosebită în lumina ultimelor evenimente naţionale, dar şi a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exerciţiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrităţii, profesionalismului, ireproşabilităţii şi, nu în ultimul rând, cel al obiectivităţii. „Exprim încrederea în faptul că noua componenţă a Curţii Constituţionale va fi una independentăs, va realiza nobila misiune de a garanta supremaţia Constituţiei, se va supune numai Legii Supreme şi va exclude cu orice preţ influenţele politice şi jocurile de culise”, a mai scris Igor Dodon.
 
Şi premierul Maia Sandu a avut o reacţie, menţionând că „demisia judecătorilor Curţii Constituţionale este unica acţiune posibilă ce putea fi luată de nişte judecători care au discreditat imaginea instituţiei, au făcut de ruşine Republica Moldova peste hotare şi şi-au bătut joc de cetăţeni şi de Constituţie”.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, Mihai Poalelungi a demisionat din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale şi cea de judecător constituţional. Demisia a fost anunţată până la avizul Comisiei de la Veneţia care menţionează că în Republica Moldova nu au existat condiţii de dizolvare a Parlamentului. Majoritatea parlamentară formată din PSRM şi ACUM a acţionat în limitele Constituţiei atunci când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu. Comisia a catalogat ca fiind „fără precedent” felul în care instanţa constituţională de la Chişinău a calculat când expiră termenul de trei luni oferit pentru învestirea noului guvern, după care intervin circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii