Jurnalista basarabeancă Raisa Ambros, vocea moldovenilor de pe meleagurile italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raisa Ambros vine acasă odată pe an, ca să-şi vadă părinţii FOTO: Arhivă personală
Raisa Ambros vine acasă odată pe an, ca să-şi vadă părinţii FOTO: Arhivă personală

Raisa Ambros a plecat în Italia acum 12 ani, mânată de visul unei cariere în jurnalism. Astăzi, datorită ei, poveştile de succes şi problemele migranţilor moldoveni devin cunoscute în peninsulă.

Raisa Ambros (40 de ani) trăieşte în Italia de aproape 12 ani. Originară din Făleşti şi absolventă a Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, ea a decis să plece la Roma după cinci ani de lucru ca scenaristă la televiziunile româneşti Pro TV şi Acasă.

„Îmi doream să cresc profesional şi ştiam că Europa îmi poate oferi această şansă. Am luptat cu birocraţia timp de şapte ani ca să-mi echivalez studiile şi să pot urma o facultate în Italia. Între timp, am acceptat diverse joburi necalificate ca să mă întreţin, însă nu mi-am pierdut niciodată speranţa. Tot ce câştigam, investeam în variate cursuri de specializare - creative writing, comunicare, scenaristică, marketing, engleză, sperând că, într-o zi, lucrurile se vor schimba“, povesteşte Raisa.

La început a fost interviul 

Şi-a făcut debutul în presa scrisă acum trei ani, când a realizat un interviu cu Gheorghe Rusnac, fostul ambasador al Republicii Moldova în Italia, publicat în română şi italiană pe site-ul easydiplomacy.com. A continuat cu interviuri pentru revista online Omero, inclusiv cu epigramistul Efim Tarlapan, cu ocazia lansări unei cărţi în Italia.

De doi ani, colaborează cu ziarul românesc „Actualitatea Magazin“, distribuit gratuit în toată peninsula. „La această publicaţie am înfiinţat rubrica Moldova, unde relatez poveştile concetăţenilor mei care scriu poezii, pictează, croşetează, cântă, dansează, îşi urmează visele chiar şi noaptea, pentru că ziua muncesc ca să-şi câştige existenţa. Mai scriu reportaje despre evenimentele organizate de diasporă sau cele mai importante noutăţi din politică“, enumeră autoarea.

raisa ambros

Şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco (al doilea din dreapta), în vizită la Romit TV

Emisiuni în română pentru migranţi

O altă colaborare este cea cu ziarul italian online PiuCulture, unde, la iniţiativa basarabencei, în vara anului trecut a fost lansată o secţiune în limba română, pentru emigranţii care nu cunosc italiana. „Aici am abordat vizita premierului Iurie Leancă la Roma, acum un an. Scriu atât despre personalităţi cunoscute, cât şi despre oameni simpli. Avem vreo zece voluntari care traduc textele din italiană în română, iar eu le redactez. Astfel, aducem informaţia mai aproape de oameni şi sunt mândră că publicul din Italia poate citi despre basarabenii care ne fac cinste peste hotare“, mărturiseşte ziarista.

De un an, Raisa Ambros se regăseşte şi în echipa postului de televiziune româno-italian Romit TV. Aici, în fiecare miercuri, seara, moldoveanca prezintă emisiunea „Viaţa în Italia“, un talk-show în direct, unde doi invitaţi dezbat diferite probleme cu care se confruntă migranţii.

„Vorbim despre sindicate, violenţa faţă de femei, integrarea copiilor în şcoli şi altele, iar spectatorii pot adresa întrebări în direct. Prima ediţie a început cu apelul unui tată disperat din Botoşani, a cărui fiică de 19 ani, Florentina Boaru, a fost omorâtă de un italian în Calabria. Familia fetei nu avea bani ca să repatrieze trupul neînsufleţit, nici politicienii români nu i-au luat în seamă. Cu ajutorul emisiunii, am reuşit să adunăm banii necesari şi corpul tinerei a fost adus până la urmă acasă“, îşi aminteşte moldoveanca.

raisa ambros

Globetrotterul Mirel Magop, invitatul emisiunii „Viaţa în italia“

Retransmisiuni de la Moldova 1

Luna trecută, Raisa a venit la Chişinău împreună cu proprietarul Romit TV, Emanuele Latagliata, pentru a pune bazele unui acord de colaborare cu postul public de televiziune Moldova 1. „Pentru început, vor fi retransmise buletinele de ştiri, iar pe viitor vor fi preluate şi alte emisiuni sau vor fi realizate duplexuri Moldova-Italia. Vrem să facem reportaje despre traiul migranţilor moldoveni în Italia sau despre copiii rămaşi acasă fără părinţi“, explică jurnalista.

Ideea i-a venit tot ei. „L-am contactat pe directorul Moldova 1, Mircea Surdu, care s-a arătat interesat de colaborare, dar discuţiile s-au oprit la câteva mailuri. Le-am reluat în timpul vizitei membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului la Roma, din martie“, adaugă femeia. Potrivit ei, în curând vor fi testate condiţiile tehnice, iar retransmisiunile ar putea începe prin martie.

Scrie o carte şi vrea să facă traduceri

Raisa Ambros susţine că jurnalismul de la Roma este diferit de cel de la Chişinău sau din Bucureşti: „E mai simplu, sec şi concis ca stil. Lumea nu citeşte mult, de aceea textele sunt concrete, pe când scrisul românesc e mai romanţat, cu parfum şi culoare. O altă diferenţă ar fi şi faptul că jurnaliştii italieni nu scot în prim-plan actorii politici, ci evenimentul propriu-zis, atmosfera, oamenii de rând. Funcţiile importante vin abia la sfârşit“.

Moldoveanca spune că şi-a găsit vocaţia şi vrea să lucreze ca reporter pe viitor. Pe lângă asta, ea intenţionează să traducă în italiană lucrări semnate de autori moldoveni şi deja a început să scrie propriul roman.

Singurul post italian în română

Romit TV este o televiziune comunitară româno-italiană, fondată în anul 2011 de omul de afaceri italian Emanuele Latagliata, care a dezvoltat timp de şapte ani afaceri în România. Postul a apărut din intenţia de a oferi informaţii interesante şi utile comunităţii româneşti din Italia, care depăşeşte două milioane de persoane. Cu sediul central la Roma, canalul are acoperire în peste 85% din peninsulă şi este vizionat zilnic de circa un milion de telespectatori.

Romit TV transmite atât producţii preluate de la posturile din România, cât şi emisiuni proprii, în limbile română şi italiană.

raisa ambros

Interviu cu Mihai Bărbulescu, director la Accademia di Romania din Roma

Descoperă talente printre migranţi

În anii de când activează în calitate de jurnalist, Raisa Ambros s-a convins că diaspora moldovenească din Italia este foarte bogată, dar încă nedescoperită. „Ţin foarte mult la Moldova şi voi încerca să-i promovez valorile cât de mult pot, mai ales acum, când ţara mea are nevoie de susţinere în parcursul său european“, spune basarabeanca.

Scriind pentru presa italiană, jurnalista a descoperit femei care, pe lângă faptul că lucrează ca îngrijitoare, scriu versuri sau eseuri. „Am mai găsit un băiat din Brescia, plecat de mulţi ani din Moldova, care a publicat aici o culegere de poezii în limba italiană şi un domn originar din Făleşti care face nişte icoane superbe din lemn“, adaugă ea.

Rampă de lansare pentru artişti

De asemenea, în platoul emisiunii pe care o realizează la RomitTV s-au lansat mai mulţi tineri cântăreţi veniţi din Moldova şi România. Aşa s-a întâmplat cu Ana-Maria Ciornoliuc, tânăra care, după ce a cântat la „Viaţa în Italia“, a fost invitată la castingul emisiunii-concurs „The Voice“ de la postul italian Rai 2. Printre alte exemple se numără instrumentistul Tudor Bodolica, interpreta de muzică populară Maria Cheptănaru, ansamblul „folcloric Arţăraş“. 

„Recent, în emisiune a evoluat un tânăr moldovean cu o voce superbă. Ulterior, a fost contactat de o muziciană din Verona care l-a invitat în studioul său“, încheie Raisa Ambros.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite