Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Agenţia Europeană a Medicamentului le recomandă medicilor să nu mai prescrie reţete care conţin ketoconazol

0
30 Jul 2013 19:27:09
Autor: Andrei Rizescu
Administrat în cantităţi mari, ketoconazlolul provoacă leziuni ale ficatului
Administrat în cantităţi mari, ketoconazlolul provoacă leziuni ale ficatului

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED) le recomandă medicilor să nu mai prescrie medicamente care conţin ketoconazol cu administrare orală, pentru tratarea infecţiilor fungice.

Pacienţii aflaţi în tratament cu ketoconazol sunt îndemnaţi să se adreseze medicilor pentru a vedea care sunt cele mai potrivite alternative la acest tratament, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al AMED, recomandările vin după ce în Franţa a fost decisă suspendarea comercializării pastilelor cu ketoconazol. Specialiştii din Hexagon au concluzionat că raportul beneficiu-risc în cazul acestei categorii de medicamente a fost unul negativ, din cauza nivelului ridicat de leziuni hepatice incluse printre efectele secundare. În acest context şi Agenţia Europeană a Medicamentului a dispus retragerea autorizaţiilor de comercializare a pastilelor.

AMED precizează că produsele farmaceutice care conţin ketoconazol, cum ar fi cremele, unguentele şi şampoanele pot fi utilizate în continuare, în condiţiile în care cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte scăzută. Pastilele ce conţin ketoconazol, autorizate la nivelul Uniunii Europene prin proceduri naţionale, sunt vândute sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Nizoral şi Fungoral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările