Marşul lui Ştefan cel Mare s-a încheiat la Bucureşti. Iohannis: „Vom fi împreună nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul lui Ştefan cel Mare a început pe 5 iulie
Marşul lui Ştefan cel Mare a început pe 5 iulie

Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu a avut posibilitatea să-i întâmpine la Palatul Cotroceni pe tinerii unionişti care au pornit pe jos de la Chişinău spre Bucureşti în Marşul lui Ştefan cel Mare. Aceştia au ajuns duminică la prânz în Piaţa Universităţii, unde au fost întâmpinaţi de câteva sute de bucureşteni.

Aproximativ o mie de tineri care au pornit pe jos din Chişinău spre Bucureşti, în Marşul lui Ştefan cel Mare, au ajuns duminică la Piaţa Universităţii, unde au fost întâmpinaţi de reprezentanţii Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Ei au fost întâmpinaţi cu aplauze de câteva sute de bucureşteni, susţinători ai unirii României cu Basarabia. Oamenii scandau „Vrem unire" şi „Ole! Ole! Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti" şi fluturau steaguri tricolore. În Piaţa Universităţii s-au cântat Imnul naţional al României şi Hora Unirii.

,,Proiectul de ţară al României - Unirea cu Republica Moldova, va fi realizat până cel târziu în 2018. Politicienii de la Chişinău ar trebui să ia exemplu de la liderii politici de la Bucureşti şi să iniţieze demersuri similare pentru Reunificare. Tinerii din Marşul lui Ştefan cel Mare care au ajuns astăzi la Bucureşti au ales să scrie această istorie, să facă această istorie şi să o predea generaţiilor viitoare aşa cum este firesc: în concordanţă cu voinţa populară de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Participanţii la marş au ajuns la Parlament, de unde au şi plecat spre Palatul Cotroceni. Acolo s-au întâlnit cu o delegaţie de la Cotroceni, formată din consilieri de stat.


Cetăţeni de pe ambele maluri ale Prutului au refăcut sâmbătă, 11 iulie, Podul de Flori. Tinerii unionişti care au pornit pe jos din Chişinău spre Bucureşti, în Marşul lui Ştefan cel Mare, au organizat marele eveniment la Ungheni. De acolo, aceştia s-au îndreptat spre Bucureşti, unde urmează să se întâlnească cu unioniştii din România în Piaţa Universităţii.

În ajun, tinerii i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi membrilor Guvernului, parlamentarilor şi tuturor liderilor de partide de la Bucureşti, în care solicită să fie primiţi acasă.

(...) Ce vrem să vă rugăm, Domnule Preşedinte, este să nu uitaţi nici Dumneavoastră de noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la Bucureşti pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorinţa de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naţionale din 5 iulie de la Chişinău, şi mesajele venite de la oamenii simpli din satele şi oraşele Republicii Moldova cu care ne-am întlnit în marşul nostru pedestru. Vă scriem Dumneavoastră.   Drumul nostru lung ne-a făcut fericiţi, nu ne aşteptaţi ca pe nişte oaspeţi, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înşine Maicii Românii. Ştim că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule preşedinte, să ne primiţi măcar cu o strângere de mână şi un cuvânt bun, cum aţi făcut-o când ne-am văzut la Chişinău.

Pe 12 iulie, duminică dimineaţa, preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a răspuns tinerilor unionişti printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook. Iohannis a menţionat că nu poate să-i întâlnească personal pe aceştia, dar că este alături de idealul lor.

Precizăm că, preşedintele României a plecat astăzi la Bruxelles, la Consiliul European convocat în regim de urgenţă pentru a clarifica situaţia Greciei.

„Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere. Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!”

Şi premierul României, Victor Ponta, a transmis un salut personal de admiraţie basarabenilor care au trecut sâmbătă Prutul, refăcând simbolic „Podurile de Flori“, şi se îndreaptă astăzi spre Bucureşti.

„Consider că românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun (pe care doar nedreptatea istoriei l-a întrerupt de mai multe ori)! Şi cred că oamenii tineri şi sinceri au mai mult curaj şi mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii! Un salut personal de admiraţie pentru aceşti tineri şi gestul lor de azi!“, a scris Ponta pe Facebook.

Amintim că marşul a început pe 5 iulie, imediat după încheierea Marii Adunări Naţionale. În cadrul manifestaţiei, mii de oameni au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea Republicii Moldova cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite