Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Lenea ortodoxă şi falimentul Greciei

48
16 Jul 2015 14:17:57
George Damian

Unul din argumentele aduse împotriva Greciei în actuala dispută se referă la confesiunea majoritar ortodoxă a grecilor. Pur şi simplu actuala criză economico-financiară era de ne-evitat: grecii sunt ortodocşi, iar asta îi condamnă la faliment fără drept de apel.

Dincolo de orice linii ideologice raţionamentul este prezent de la stânga la dreapta, Grecia este prima ţară ortodoxă care s-a făcut de râs în Uniunea Europeană, urmează la rând România. Legătura între eşec economic şi ortodoxie este folosită propagandistic precum legătura dintre confesiunea catolică şi pedofilie. Avem de-a face cu perpetuarea unei teze discriminatorii: membrii confesiunii ortodoxe sunt condamnaţi să nu aibă nici un fel de loc în lumea modernă (deşi viaţa de zi cu zi ne demonstrează contrariul). În vreme ce toate celelalte religii ale lumii, începând cu protestanţii şi mozaicii, încheind cu budiştii şi animiştii freamătă de vrednicie profitabilă, doar ortodocşii putrezesc într-o veşnică puturoşenie abisală.
Mă şochează ignorarea formulării prezente în Constituţie prin care este interzisă discriminarea, atunci când vine vorba de confesiunea ortodoxă. În urmă cu mai bine de 100 de ani sociologul german Max Weber a propus o teorie conform căreia succesul material al statelor occidentale s-ar datora confesiunii protestante care domină în nord-vestul Europei. Demontată de mai mulţi autori în ultimul secol, teoria lui Weber este luată drept literă de lege în presa românească, mai ales în contextul crizei din Grecia.
Avem exemple de protestanţi care au eşuat din punct de vedere economic, cel mai îndemână este exemplul Braşovului medieval. Succesul economic al oraşului nu a avut nici o legătură cu confesiunea germanilor care îl locuiau, ci doar faptul că negustorii braşoveni au controlat ruta comercială Istanbul – Viena. În momentul în care austriecii au ocupat Braşovul şi au închis graniţa pe Carpaţi la sfârşitul secolului al XVII-lea oraşul a intrat pe o pantă descendentă care i-a anulat orice fel de importanţă politică şi economică.
Altul este substratul actualei dispute în epicentrul căreia se găseşte Grecia zilele acestea. Tentativa de revoluţie greacă în zona euro conţine un apel care ar trebui să-i intereseze pe toţi est-europenii, indiferent de confesiune: membrii zonei euro ar trebui să se bucure de acelaşi standarde minime de viaţă. Diferenţele economice dintre statele americane există dintotdeauna, însă statele bogate nu le reproşează sărăcia celor sărace, aşa cum se întâmplă în Uniunea Europeană, unde est-europenii sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua. Se pare că rebeliunea greacă a fost înfrântă, însă sună mai bine să cauţi explicaţii abracadabrante de genul confesiunii religioase care ar fi adus falimentul unei ţări întregi.
Grecii îşi vor plăti într-un fel sau altul datoriile, protestanţii cei vredinici şi profitabili vor avea grijă de asta. Însă Grecia va rămâne pe mai departe o ţară săracă aşa cum a fost dintotdeauna, singurele resurse de profit fiind oamenii şi plajele. Ploaia de aur căzută peste casele grecilor s-a scurs prin burlanele băncilor, indiferent de confesiune.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.07.2015, 14:42:53

Comentariu considerat abuziv.

Namalas Salaman
16.07.2015, 15:58:17

Exista o legatura evidenta intre motricitatea unui grup social si conditiile de mediu ale acestuia. Se numeste determinismul geografic si e de mult cunoscuta. Popoarele nordice sunt mai mobile, pentru ca au resurse de trai restranse si clima ostila, cele meridionale sunt mai apatice, pentru ca le pica bananele-n cap si nu trebuie sa stranga lemne pentru iarna. Nici o legatura cu religia si confesiunea lui. Ca dovada, negrii care au trecut la protestantism nu au devenit mai harnici, nici suedezii care s-au botezat la Ortodoxie nu au devenit mai lenes. '

+14 (14 voturi)
M Costi
16.07.2015, 16:05:52

Pai...de la Alexandru Macedon încoace Grecia n-a avut colonii in Africa , Asia sau America , n-a facut trafic cu sclavi si nici n-a carat acasa bogatiile tarilor jefuite ! A stat sub jugul otoman sute de ani , mai apoi a fost atacata si ocupata de Germania . Cu Romania s-a intamplat cam la fel , cu deosebirea ca noi n-am avut nici pe Alexandru Macedon..... Si atunci , de unde sa se acumuleze bogatii ?

+2 (10 voturi)
Marcus
16.07.2015, 16:19:13

D-le Damian, daca Grecia e saraca, atunci Romania ce este ? Japonia nu are nici plajele Greciei si nici microagricultura sau resursele ei, insa calitatea umana este una de exceptie. Aceasta e adevarata bogatie a unei tari. Romania dispune de varietate a reliefului, resurse, dar tot degeaba.

+8 (10 voturi)
Cristian Saileanu
16.07.2015, 16:47:53

Note din Corfu Din Agios Ioannis, unde salasluiesc, pana in Magulades, locul minunat despre care va voi povesti azi, e cam o ora cu masina, dar de dus tot ne ducem, si inca destul de des, eu si jupaneasa mea. In Magulades, “in creierul muntilor”, sta ascunsa o minunatie a sufletului grecesc, un orfelinat ce adaposteste 23 de suflete, intre 1 an si 23 de ani. Se afla acolo copii de greci, de albanezi, de romani (da!), de afgani, de ganezo-olandezi, de braziliano-francezi, si alte de rase doar banuite… Ii ingrijesc 8-9 femei carora ar trebui sa li se ridice cate o statuie de bronz fiecareia. Le sunt ele acestor copii mama, tata, profesoare, bucatarese, sfatuitoare, slugi, ce doriti… Sunt platite, vai noua, cu cate 600 euro pe luna. Vedeti, domniile voastre, guvernul grec nu da un ban acestei organizatii (The Smile of a Child/Zambetul unui copil). Si cum traiesc atunci cei 23 de orfani? Din… mila grecului de rand. Dovada ca ortodoxismul nu e totdeauna rau, o biserica le’a donat o casa mare cu terenul aferent. !!!!!!!! Casa a fost reparata de catre localnici. Sigur ca nu le lipseste uleiul de masline. Brutarul satului le face – tot gratis, bineinteles – 20 de paini pe zi. Copiii si cele 9 femei au o gradina de zarzavaturi si un cotet cu gaini si porci pe care le muncesc. Un lant alimentar le da branza feta si zahar. Altul, faina si malai. Si apoi mai suntem si noi, “prietenii” asociatiei. La Magulades daca mergi, trebuie sa mergi cu portbagajul plin. Daca vrei doar sa cumperi inghetata pentru 32 de persoane, te va costa 60 de euro. Adauga la asta fructele, sau detergentul, sau ciocolata, si vei vedea ca o vizita cam face gaura in buget… Rar mi’a fost dat sa vad atata dragoste, atata pace, atata blandete ca in acest loc. Anul trecut a sosit, speriat si flamand, Angelos, un copil (se banuieste) africano-grec, in varsta de un an. In toata viata lui nu mancase nimic altceva decat biscuiti… Mama lui, o prostituata ganeza era pe droguri si copilul plangea tot timpul… Asa l’au descoperit serviciile sociale. L’am revazut pe Angelos dupa un an. Este o minune de copil, cald, iubitor, sta numai de gatul ingrijitoarelor, si are in mana, nelipsita, cate o bucata de fruct… Copilul ganez, razi de te prapadesti, vorbeste greceste, limba oamenilor cu inima calda.

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările