Letonia şi Lituania vor dona Moldovei circa 50.000 de doze de vaccin AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos
Inquam Photos

Pe parcursul lunii august şi pe parcursul lunii septembrie, Moldova va recepţiona o donaţie de vaccin AstraZeneca din partea Letoniei – 30 de mii de doze şi alte 25.500 de doze de vaccin din partea Lituaniei. În acest sens au fost semnate actele necesare. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

El a remarcat că, în această săptămână, Ministerul urmează să recepţioneze şi 7.020 de vaccinuri Pfizer din lotul contractat de MSMPS.

Până acum, în Republica Moldova au fost administrate peste 1 milion de doze de vaccin. Peste 616 mii de persoane sunt vaccinate cu prima doză – peste 18%, iar cu două doze de vaccin peste 500 de mii de persoane. În total, până astăzi, Moldova a recepţionat 1.530 de mii de doze de vaccin.

Incidenţa COVID-19 pentru ultimele 14 zile este de 46 cazuri la 100 de mii de populaţie, comparativ cu 28 de cazuri de acum două săptămâni. Săptămâna precedentă au crescut cu 36% numărul de cazuri – 925 (303 în Stânga Nistrului) faţă de 628 de cazuri în săptămâna ante-precedentă, dintre care 63 sunt de import. Acest lucru se datorează inclusiv perioadei de vacanţă, în care oamenii călătoresc în diferite regiuni cu risc sporit de infecţie, consideră Denis Cernelea.

Secretarul de stat susţine că, în perioada următoare există probabilitatea creşterii numărului de cazuri, de aceea sunt necesare măsuri sporite de vigilenţă în special la trecerea frontierei pe sensul de intrare în Moldova, dar şi supravegherea epidemiologică.

În perioada următoare se planifică a fi fortificate laboratoarele din Soroca şi Comrat, care vor face inclusiv teste PCR, iar în trimestrul IV – de la Edineţ şi Căuşeni, fapt ce va creşte semnificativ capacitatea de testare.

Peste 250  de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi, dintre care 58 la terapie intensivă, la domiciliu se tratează peste 800 de persoane.

În altă ordine de idei, Veaceslav Guţu, medic epidemiolog, a declarat că laboratorul ANSP este in faza de recepţionare a unor echipamente care sa asigure capacitatea de testare a tulpinii Delta. Acesta nu a putut poate spune de când va începe testarea, dar crede că la sfârşit de august, început de septembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite