Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Liderul separatist de la Tiraspol cere ONU şi OMS să ajute Chişinăul în lupta cu COVID-19: „Ei sunt toxici şi pun în pericol Transnistria”

4
4 Jul 2020 12:18:21
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedintele nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat partenerilor din formatul de negocieri „5+2”, Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să ofere sprijin Chişinăului în lupta cu pandemia COVID-19. Acesta susţine că situaţia epidemiologică din dreapta Nistrului „este catastrofală”, iar Chişinăul „nu se descurcă” de unul singur.

„Ei nu se descurcă, ei sunt toxici şi pun în pericol vecinii, inclusiv Transnistria”, a declarat Vadim Krasnoselki vineri, 3 iulie, în cadrul aşa numitui Consiliul de securitate.

Vadim Krasnoselski s-a referit şi la posturile de control pe care autorităţile neconstituţionale din stânga Nistrului le-au instalat şi interzic accesul cetăţenilor în Transnistria. El afirmă că „sunt posturi de carantină”. „Noi ne-am îngrădit de infecţia de COVID-19, nu de cetăţeni sau funcţionari de stat”, a menţionat Krasnoselski.

Amintim că Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că, începând cu data de 17 martie şi până pe 1 iunie, Tiraspolul a instalat în Zona de Securitate 37 de posturi de control ilegale –  fixe, mobile şi pedestre. Potrivit ei, aceste acţiuni nu reprezintă altceva decât îngrădirea trecerii pentru localnicii din 11 localităţi aflate sub jurisdicţia constituţională a Republicii Moldova.

Şi Igor Dodon susţine că posturile instalate în zona de securitate sunt ilegale şi că i-a cerut liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, lichidarea acestora. Şeful statului mai anunţă că planifică o întrevedere cu liderul transnistrean la sfârşitul lunii iulie sau la începutul lunii august, transmite IPN.

Precizăm că până la ora actuală au fost raportate 17.445 de cazuri d einfectare cu COVID-19 şi 572 de decese, dintre care 24 decese în rândurile lucrătorilor medicali, iar în 46 de cazuri este vorba despre locuitori ai Transnistriei. 

Au fost vindecate 10.093 de persoane, 437 de pacienţi se află în stare gravă, dintre care 33 se află la respiraţie artificială. 

În total, au fost confirmate 2.509 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 652, asistenţi medicali - 1.129, personal auxiliar - 220 persoane, felceri - 129, farmacişti - 28. În total, 1.760 de lucrători medicali au fost trataţi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion damian
4.07.2020, 13:58:08

Nimeni nu da doi bani pe ce spune un terorist rosu rus !este la categoria "junk" pentru lumea libera .

+5 (5 voturi)
Alex Bun
4.07.2020, 14:57:23

Transnistria e sandvici între Moldova și Ucraina, aeroport nu au, deci tot ce intră în Transnistria, inclusiv bolile vind din Moldova sau Ucraina. In plus am impresia ca cei din Ucraina le cam limiteaza trecerea, deci orice contact cu exteriorul are loc mai ales prin Moldova. Daca se izoleaza de Moldovă, se izolează de restul lumii, dacă asta vor, dacă vor să lase lumea să sufere, să se răscoale si să-i urce in furci, n-au decât.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
4.07.2020, 15:00:58

Comentariu considerat abuziv.

m wakki
4.07.2020, 15:53:55

dar când sunt alegeri, sunt lăsați să vină să voteze în Moldova cum vine asta ?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările