Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Limba română, învăţată în paralel cu limba găgăuză la Comrat

0
15 Jul 2015 07:39:59
Autor: George Damian

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova a lansat Programul „Învăţarea simultană a limbilor română şi găgăuză”. Programul va fi implementat timp de 24 de luni cu sprijinul Înaltului Comisar pentru minorităţile naţionale al OSCE de la Haga şi în colaborare cu Başcanatul Găgăuziei, Biroul Relaţii Interetnice, Ministerul Educaţiei, transmite IPN.

„În prezent, există un interes foarte mare atât din partea conducerii autonomiei, cât şi din a locuitorilor săi de a învăţa limba de stat. Noi vrem să participăm în toate procesele publice din Republica Moldova şi trebuie să vă spun că iniţiativele în acest sens vin de la oameni, în fiecare zi parvin astfel de adresări”, a declarat în deschiderea conferinţei de lansare Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia.
Lucia Cucu, directorul ANTEM, a specificat că scopul programului este crearea condiţiilor pentru studierea simultană a limbilor română şi găgăuză de către cel puţin 150 de beneficiari, părinţi, dar şi copii cu vârsta de la 3 la 6 ani din 10 grădiniţe din Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti. În acest fel, va fi favorizată coeziunea şi integrarea lingvistică, socială şi profesională şi, totodată, va fi păstrată identitatea etnică şi patrimoniul cultural.
Pentru implementarea cu succes a programului de învăţare simultană a limbilor vor fi elaborate mai multe materiale didactice, inclusiv un ghid metodologic pentru traineri, un curriculum privind instruirea simultană, un manual de instruire pentru cursanţi şi educatori. De asemenea, vor fi editate colecţii de povestioare şi cântece în română şi găgăuză, dar şi de carduri ilustrate ce vor include vocabular din cele două limbi.
În UTA Găgăuzia funcţionează în prezent aproximativ 50 de grădiniţe. Acest program de învăţare simultană a limbii române cu cea maternă prevede extinderea ulterioară asupra tuturor instituţiilor preşcolare din UTA Găgăuzia, precum şi a altor minorităţi naţionale, inclusiv vorbitoare de bulgară şi ucraineană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările