Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Lista lui Dughin şi ortodoxia românească (inclusiv din Basarabia)

5
4 Dec 2014 15:08:29
George Damian

Era inevitabil ca ”lista lui Dughin” să stârnească valuri. Este autentică această listă? Cui foloseşte? Plus multe alte întrebări au rămas deocamdată fără răspuns.

Un lucru este limpede: de la Moscova se încearcă o nouă conexiune cu spaţiul românesc. Cominterniştii educaţi pe vremea lui Stalin au fost înlăturaţi oarecum din viaţa publică românească pe timpul naţional-comunismului lui Ceauşescu, cei scăpaţi din această epurare s-au vopsit parţial în culori occidentale, timpul a trecut şi mulţi dintre ei au murit (nu fără a lăsa pui). Însă la Moscova s-au produs mai multe schimbări în ultimii 25 de ani. Cominternul de tip sovietic pare să-şi fie epuizat parţial posibilităţile. România este oarecum impermeabilă în prezent la mesajele Moscovei (nu total, dar nici nu este un burete gata să absoarbă ideologia servită dinspre est).
La Moscova România este privită în general prin lentilele deformate de la Chişinău. Orice mişcare a României în regiune este interpretată din punctul de vedere al problemei Basarabia/Republica Moldova (cu corolarul Transnistria). Cunoscătorii de limbă rusă din România sunt puţini şi de multe ori (paradoxal!) Rusia este văzută la Bucureşti prin aceleaşi lentile deformate (în alt sens de această dată) – tot de la Chişinău.
”Lista lui Dughin” este o astfel de încercare de a se realiza o conexiune între noua putere de la Moscova şi spaţiul românesc (de altfel acest lucru este spus destul de limpede încă din preambulul anexei citate). Pe scurt: nu este neapărat vorba de o listă a ”prietenilor Moscovei” de la Bucureşti, este mai degrabă o listă cu persoane pe care Dughin şi oamenii din anturajul lui îi consideră mai mult sau mai puţin ”abordabili”. Faptul că marea majoritate a românilor de pe această listă sunt susţinători ai ortodoxiei (cu câteva excepţii notabile) ne indică uşa pe care Dughin vrea să o deschidă în România.
Pentru cine a citit cel puţin o parte din articolele şi cărţile lui Dughin este clar că acesta intenţionează să folosească ortodoxia răsăriteană drept fundament pentru refacerea sferei de influenţă a imperialismului rusesc în estul Europei. Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva – în timpul domniilor fanariote, un colonel rus s-a deghizat în călugăr, s-a infiltrat în mănăsturea de la Curtea de Argeş şi l-a convins pe stareţ să pornească o rebeliune în Bucureşti chiar în ziua în care trupele ţarului îi atacau pe otomani. Însă ortodoxia de la 1700 nu este nicidecum ortodoxia din 2014.
Mai apare o confuzie majoră (oarecum întreţinută) în spaţiul public în ceea ce priveşte relaţia dintre ortodoxia românească şi spaţiul rusesc. Este vorba de identificarea semi-automată ”credincios ortodox = filorus”. Spaţiul ortodox rusesc pur şi simplu nu poate fi ignorat de Biserica Ortodoxă Română (alături de restul spaţiilor ortodoxe) - şi oricum, relaţiile dintre Patriarhia de la Bucureşti şi Patriarhia de la Moscova nu sunt cele mai bune (să ne amintim de episodul episcopiilor româneşti din Transnistria). Cultura medievală românească este una de esenţă bizantină, filtrată prin cultura slavonă de la sud de Dunăre. Aşa a fost istoria, nu mai poate fi schimbată. Însă românii au fost intermediarii culturii bizantine pentru ruşi în anumite momente (Alexandru Lăpuşneanu i-a furnizat ţarului Ivan cel Groaznic o traducere slavonă corectă a Nomocanonului lui Vlastares, pentru a aminti doar un exemplu). Cultura medievală slavonă a românilor (distilată în tradiţia bisericii ortodoxe după revoluţia secolului al XIX-lea) nu a venit din spaţiul rus – este o moştenire bizantină. Cum se va adapta această moştenire bizantină la secolul al XXI-lea vom vedea, însă asta nu înseamnă că trebuie abandonată doar pentru că seamănă cu spaţiul rus. Putem fi foarte bine ortodocşi în Uniunea Europeană câtă vreme mai sunt valabile criteriile de la Copenhaga.
”Lista lui Dughin” ne arată că ruşii bat la o uşă în România şi nimic mai mult.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iulian Dumitrescu
4.12.2014, 18:38:59

Deja sunt prea multi care scriu pe aceasta tema fara fond: care Lista a lui Dughin, un simplu Mail? Care ortodoxie a lui Dughin cand acesta de fapt are mai multe tangente cu ocultismul decat cu Credinta?

+3 (3 voturi)
ion sbucium
5.12.2014, 01:47:31

E o lipsa de LIBERTATE si DEMOCRATIE strigatoare la cer in mass-media RO ce s-a declarat inca din 2007 ca se ataseaza la standardele democratice europene. Romania a iesit din TOTALITARISMUL comunist si a intrat in TOTALITARISMUL ULTRA-NATIONALIST, DISCRIMINATOR al dictaturilor de trista amintire - regala si fascista, cand se incearca iarasi "liste negre" si "vanatoare de vragitoare", cand un nou "tatuc" sau "furer" al natiunii din culise urmareste tot ce gandeste si cu cine comunica orice persoana - musai obligata sa indeplineasca ordinile sale, politica ultranationalista, bazata pe URA si VRAJBA fata de "dusmanii" natiei, pe DISPRET, DISCRIMINARE si NELIBERTATE. Se incalca Carta Drepturilor Fundamentale in UE, care interzice si sanctioneaza dur DISCRIMINAREA persoanei pe motiv de IDEI, PLATFORME, CONCEPTE,VIZIUNI, OPTIUNI, CURENTE etc., pe motiv de apartenenta sau simpatii fata de anumite partide politice, precum si cea in baza etniei, limbii, religiei etc. In care articol al Constitutiei statului UE Romania este scris ca se interzice intelectualilor din Romania sa aiba legaturi cu intelectualii de diverse opinii, curente din Federatia Rusa, ca e o crima sa primesti sau sa trimiti un e-mail lui Dughin sau altcuiva? Oare nu Romania, Basescu l-a trimis in vara anuli 2013 pe ministrul de Externe Corlatean la Moscova la intalnire cu Lavrov si a fost semnat un acord de colaborare stiintifica si culturala intre Romania si Federatia Rusa, care prevedea sarbatorirea in 2014 a 20 de ani de la incheierea Tratatului de prietenie romano-rusa si cu aceasta ocazie Corlatean i-a daruit lui Lavrov un timbru consacrat jubileiului? De ce la nivel oficial se demonstreaza PRIETENIE, iar la nivel de populatie se propaga URA si VRAJBA, "masuri" de intimidare a intelectualilor care au indraznit sa citeasca ceva de la rusi sau, doamne, fereste s-au intalnit sau au corespondat cu un ex-profesor de la Universitatea din Moscova. Corespondenta, contactele - nici pe departe nu inseamna impartasirea acelorasi idei, concepte. Uneori niste idei gresite, de la o alta extrema te pot ajuta sa intelegi mai usor unele adevaruri decat o suta de idei corecte, "pieptanate". Cu asemenea "vigilente" de tip securist - evident ca e imposibil ca in tara UE Romania intelectualii sa poata sa gandeasca si sa scrie LIBER, DIVERS, PROFUND fara pericolul de a fi etichetati si defaimati in public. Nu-i de mirare ca Romania nu are o stiinta FILOSOFICA cat de cat recunoascuta in lume, ca nu se fac cercetari, inclusiv si a curentelor filosofice contemporane de diferite orientari din Rusia si alte tari.

0 (2 voturi)
ion sbucium
5.12.2014, 02:01:48

Va face corect Vasile Ernu daca va actiona in judecata DEFAIMAREA si DISCRIMINAREA ce i s-a facut si va ajunge pana la CEDO si va cere despagubiri pentru prejudicii inclusiv si de la toate publicatiile care au tirajat DEFAIMAREA. In Romania n-a ajuns nici macar "perestrioka" lui Grebaciov, nemaivorbind de STANDARDELE sio legislatia comunitara UE. Timpul s-a oprit sau roata sa se invarte inapoi spre regres, spre DICTATURILE ultranationaliste de trista amintire.

0 (2 voturi)
ion sbucium
5.12.2014, 02:17:46

Prin numele de Basarabia in loc de cel corect, actual, al Republicii Moldova autorul DISCRIMINEAZA, NEAGA existenta si Independenta Nationala a Republicii Moldova, isi demonstreaza EXTREMISMUL si ULTRANATRIONALISMUL sau similiar cu cel al ultranationalistilor lui Dughin din Rusia, care DISCRIMINEAZA azi statul si natiunea independenta a Ucrainei, rebotezandu-i teritoriu in mod NEOIMPERIALIST si NEOCOLONIAL cu numele din trecut Malorossia si Novorossia. "Fratii mai mari" dintotdeauna gandesc si actioneaza similar, au pofte expansioniste similare si daca exista intre ei animozitati, pai numai din cauza concurentei, nu-si dau rand care sa vina peste noi moldovenii din R.Moldova si din nou sa ne fie "stapani", sa ne conduca, sa ne aiba de servi.

0 (2 voturi)
Filon Aurel
6.12.2014, 20:54:21

Pasol na Siberia de unde ai venit!

Modifică Setările