Actualitate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Poliţia a blocat traseul Hînceşti-Chişinău ca agricultorii protestatari să nu ajungă la Chişinău

0
14 Aug 2020 14:27:07
Autor: Iurii Botnarenco

Zeci de tractoare care au pornit spre Chişinău vineri, 14 august, au fost stopate pe traseul Hînceşti-Chişinău de forţele de ordine, care au decis blocarea traseului pentru a nu permite agricultorilor să se deplaseze spre Capitală, acolo unde aceştia intenţionează să protesteze faţă de lipsa de susţinere din partea Guvernului, în contextul pierderilor provocate de secetă.

Agricultorii, blocaţi în Ialoveni în apropierea iazului Dănceni, susţin că doresc să ajungă cu tehnica agricolă la Gara de Sud. Aceştia spun că nu au intenţia de a bloca drumurile din Chişinău şi că vor să protesteze paşnic.

Amintim că agricultorii au anunţat că vor veni vineri, 14 august, la Chişinău, după ce au fost opriţi din drum de Poliţie în seara zilei de joi, 13 august, la intrarea în Capitală. Poliţia a oprit tractoarele după ce primarul Ion Ceban a solicitat intervenţia ministrului de Interne în gestionarea situaţiei, pentru a nu admite ca intrarea în oraş a zecilor de tractoare să ducă la crearea ambuteiajelor.
 

Igor Dodon spune că ar fi mai bine ca agricultorii protestatari, care intenţionează să vină cu tractoarele la Chişinău pentru a-şi exprima nemulţumirea că Guvernul nu i-ar ajuta suficient în urma secetei, să utilizeze motorina pe care o consumă tractoarele în drumul spre Capitală în a ara sau a semăna pământul.

„Blocarea străzilor nu va duce la găsirea unei soluţii mai repede. Ceea ce vor acei politicieni care încearcă să vă utilizeze, să cadă Guvernul sau să plece ministrul, de la asta nu apar bani în buget, de la asta nu apar 4 miliarde de lei să dea la toţi câte 3.000 de lei pe hectar la 1 milion de hectare”, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa „Preşedintele răspunde”.
 
Preşedintele a accentuat că Guvernul poate oferi la ora actuala doar 1.000 de lei per hectar agricultorilor care au avut de pierdut în urma secetei, pentru că în buget nu există mai multe resurse financiare. Potrivit lui, în istoria R. Moldova niciun Guvern nu a oferit mai mulţi bani agricultorilor decât cel actual.
 
Premierul Ion Chicu a comunicat că în spatele protestatarilor ar sta Platforma DA, acuzaţii respinse de vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.
 

 „Mă simt flatat de afirmaţia respectivă, dar acolo, printre protestatari, din câte am observat, sunt membrii diferitor partide şi chiar mulţi din PD. Aşa că politica nu a fost factorul liant al fermierilor - seceta nu a ales să lovească după culoarea politică, i-a afectat pe toţi deopotrivă! De fapt, organizatorul principal al protestelor este actuala guvernare care a reacţionat la catastrofa din agricultură cu neglijenţă crasă şi atitudine arogantă. Şi pentru acest guvern, ca şi pentru multe alte guverne de până acum ramura agricolă a rămas la statutul de cenuşăreasă „Dacă nu erau aceste proteste nici astăzi, probabil, nu s-ar fi luat măsuri şi nu ar fi fost fondat grupul ad-hoc de lucru. În spatele protestatarilor nu stau partide politice, ci zeci de mii de oameni, arendaşi, cotaşi, stau satele RM. Pentru că dacă în urm insolvenţei agriculturii va începe exodul mult mai masiv decât până acum, viitorul RM va fi extrem de sumbru. Înţeleg că holdingurile vor fi bucuroase să cumpere pământuri la preţ de nimic, dat asta nu este o perspectivă bună pentru oameni şi pentru sate, în general”, a declarat Alexandru Slusari.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările