Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Alianţă tacită în Parlament. PLDM şi PD au încheiat Alianţa pentru Moldova Europeană şi au ales şeful Parlamentului cu sprijinul comuniştilor

8
23 Jan 2015 15:11:27
Autor: Adevărul Moldova
Parlamentul Republicii Moldova. FOTO Adevărul/Alexandru Tarlev
Parlamentul Republicii Moldova. FOTO Adevărul/Alexandru Tarlev

Deputaţii Republicii Moldova l-au ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului pe democratul Andrian Candu, cu 59 de voturi pentru şi 1 vot contra, alegerea fiind posibilă cu sprijinul deputaţilor comunişti. Anterior, Vlad Filat şi Marian Lupu au semnat un acord de guvernare pentru formarea Alianţei pentru Moldova Europeană.

18:40 Andrian Candu a fost ales preşedinte al Parlametului Republicii Moldova cu 59 de voturi pentru şi 1 vot împotrivă. PLDM şi PD au împreună 42 de voturi, iar socialiştii şi liberalii s-au abţinut de la vot. Actualul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova a fost ales cu sprijinul deputaţilor comunişti.

Îmi exprim mulţumirea pentru încrederea care mi-a fost acordată. Voi încerca să fiu un preşedinte pentru toţi, să stea în capul mesei legea, regulamentul, Constituţia. Propun să avem 10 minute pauză, să pot consulta fracţiunile pentru alegerea vicepreşedinţilor. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova şi-a ales şi 2 vicepreşedinţi, unul din partea PLDM şi unul din partea comuniştilor. Socialiştii, liberalii şi democraţii nu au făcut propuneri pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Parlamentului. PLDM a propus candidatura Lilianei Palihovici, iar comunistii l-au propus pe Vladimir Vitiuc. Liliana Palihovici a primit 62 de voturi pentru, iar Vitiuc a primit 60 de voturi în favoarea sa.

17:50 A fost reluată şedinţa Parlamentului. Deputaţii au început să voteze pentru alegerea lui Andrian Candu în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Votul este secret.

Şedinţa Parlamentului a fost întreruptă pentru o pauză de 40 de minute necesară pregătirii buletinelor pentru votul secret. Singurul candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului este Andrian Candu. PLDM şi PD au nevoie de încă 9 voturi pentru a-l putea alege în funcţia de şef al legislativului de la Chişinău.

Comisia pentru efectuarea alegerii preşedintelui Parlamentului are nevoie de o pauză de până la 40 de minute pentru a pregăti buletinele de vot. - Tudor Deliu, preşedintele Comisiei pentru alegerea preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova

17:00 Preşedintele PD Marian Lupu a anunţat candidatura lui Andrian Candu pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Socialista Zinaida Greceanîi a anunţat că fracţiunea sa nu înaintează un candidat pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului. Comuniştii au renunţat să ia cuvântul. Liberalul Mihai Ghimpu a anunţat că deputaţii liberali nu vor participa la votul de alegere a preşedintelui Parlamentului. Liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că fracţiunea PLDM nu înaintează nici un candidat, dar că va participa la vot.

Nu este o coaliţie temporară. Timpul va  arăta caracterul constructiv şi lucrativ al acestei alianţe politice. Înaintăm pe domnul Andrian Candu pentru funcţia de preşedinte de Parlament. - Marian Lupu, preşedintele PD

16:50 Vlad Filat şi Marian Lupu au semnat un acord de guvernare a Republicii Moldova PLDM-PD.

15:20 După anunţul lui Vlad Filat, liderul democrat Marian Lupu a solicitat o pauză de 45 de minute. Liberalul Mihai Ghimpu a dat replica, cerând să fie luată o pauză de 4 ani.

Vlad Filat a mai anunţat că a fost încheiat un acord de guvernare între PLDM şi PD, iar acest acord urmează să fie prezentat cât de curând. Şeful liberal-democraţilor a făcut apel la toţi parlamentarii să participe la votul pentru alegerea preşedintelui legislativului. 

Pentru alegerea preşedintelui Parlamentului este nevoie de 51 de voturi, PLDM şi PD au împreună 42 de deputaţi, astfel că vor mai avea nevoie de 9 voturi care ar trebui să vină de la comunişti sau socialişti. Viitorul guvern al Republicii Moldova va fi un guvern minoritar fără o majoritate asumată în Parlament.

Şeful liberal-democraţilor, Vlad Filat, a anunţat la încheierea şedinţei de joi că vineri se va lua decizia finală pentru alegerea unui preşedinte al Parlamentului. Liberalul Mihai Ghimpu a anunţat azi că este gata să cedeze Ministerul Transporturilor pentru a putea fi formată o coaliţie de guvernare pro-europeană.

„Mai facem un apel către ei (PDM şi PLDM). Aşteptăm să ne invite la discuţii aşa cum a fost întotdeauna. După ultima şedinţă de luni, unde categoric au respins consensul la care am ajuns în prezenţa colegilor europeni, nu ne-au mai chemat la discuţii. A guverna tacit cu comuniştii este o ruşine”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

gyll
23.01.2015, 16:42:22

Moldovă ,Moldovă!!!!!!! Cine-l sprijini pe Ponta'n noiembrie anul trecut? Pilat,pardon Filat sau Wolf,ho,Lupu?

+3 (3 voturi)
ion sbucium
23.01.2015, 17:21:51

Lupta pentru Independenta Nationala a R.Moldova nu s-a terminat, ea continua... E greu, e foarte greu, cand nu unul, dar doi "frăți mai mari", din ambele parti, de facto isi conjuga eforturile pentru a stopa ASOCIEREA RM la UE, pentru a pune obstacole prin intermediul celor doua partide, care deja s-au pomenit in aceeași barca - PSRM si PL, DODON & GHIMPU - o "alianța" ANTI-ASOCIEREA RM la UE, o "alianță" care in opoziție la politica externa a UE legata de Parteneriatul Estic si ASOCIEREA RM la UE - pun alte "proiecte" egoiste de "uniri" si "soiuzuri", care ar pune R.Moldova in dependenta, vasalitate, ne-libertate fata de un alt stat sau in genere ar fi "înghițită" mortal de un alt stat. E rușinos ca PL si "unioniștii" săi susținuți de Romania s-au pomenit "tovarăși", "camarazi", "aliați" cu socialiștii, susținuți de Moscova CONTRA realizării Acordului de Asociere a RM la UE. Cum putea sa se întâmple ca o tara UE sa aibă in R.Moldova cele mai strânse legături cu Chirtoaca si Ghimpu si PL-ul lor, care azi refuza împreună cu socialiștii dirijați de Moscova sa voteze spicherul si prim-ministrul R.Moldova?

-5 (7 voturi)
Basarabean Deportatul
23.01.2015, 20:00:05

sbu-CIUMA, În Lupta pentru Independența Națională de OCUPAȚIA RUSEASCĂ și de regimul comunist, începută în 1988 activ a participat Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă (la vîsta de 27 ani) a început lupta împotriva REGIMULUI COMUNIST a lui Voronin în 2005 și în 2007 a biruit regimul comunist în luptă pentru Primăria Chișinău. sbu-CIUMA, dar Filat a fost subalternul marelui comunist din perioada urss, adus de Hadîrcă din Moscova, Petru Lucinskii; și Filat în 2005 l-a votat pe Voronin ca Președinte sbu-CIUMA, dar Lupu a fost 8 ani subalternul lui Voronin sbu-CIUMA, dar PCRM+PLDM+PD sunt de acord cu OCUPAȚIA RUSEASCĂ, au fost împotriva Decretului Președintelui Interimar cu privire la scoaterea de pe teritoriul RM a Armatei Rusiei de OCUPAȚIE

+6 (6 voturi)
paradoxal
23.01.2015, 21:08:10

Postac rusnac=ion sbucium.

+6 (8 voturi)
Ing
23.01.2015, 22:15:15

acest Adrian Candu, noul speaker al parlamentului, il tin minte cu 6 ani in urma era un golan vai de capul lui, apoi a devenit fiul mafiotului Plahotniuc, a intrat in partidul diavolului(PD), acuma se imbraca in haine scumpe si s-a mai ingrasat cu ceva kg dar acelasi golan a ramas, cu aceiasi mentalitate. cea mai importanta cauza ca in alianta nu a intrat PL este cea a procurorului general, europenii si PL au propus ca procurorul general sa fie o persoana din UE care sa lupte cu coruptia insa PD si PLDM nu doresc ca sunt cu musca pe caciula. PD + PLDM au vindut rusilor aeroportul si banca de economii aducind daune de 13 000 000 000 de lei, adica cam 650 milioane de euro, adica aprope 40% de buget s-a dus in buzunarele mafiotilor(PLDM+PD). Dan Dungaciu a spus ieri ca Rep. Moldova a beneficiat de cel mai mare ajutor banesc pe cap de locuitor si ca 60-70% pur simplu ajung pe conturile oligarhilor, de asta ei nu vor procuror din UE. Actualul procuror Corneliu Gurin e o marioneta la piciorele mafiei care tine zeci de dosare rasunatoare in dulapuri, daca sa dai start la acele dosare atunci toti mafiotii din PD si PLDM vor sta dupa gratii. dupa ce PD+PLDM au vindut aeroportul si banca rusilor, au spus ca vor vinde inca si calea ferata si moldtelecomul, chiar acest speaker a spus-o. Acuma nu mai stiu ce ne poate salva, poate numai un maidan de tip ucrainean, numai ca PD+PLDM+Dodon+Antifa+PCRM il vor chema pe putler sa traga in noi moldovenii..

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)