VIDEO Parlamentul a declarat stare de urgenţă în Republica Moldova pentru următoarele 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Parlamentul a votat marţi, 17 martie, introducerea stării de urgenţă în Republica Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, în contextul răspândirii coronavirusului. Astfel, Comisia pentru situaţii excepţionale va avea competenţe mai mari în vederea combaterii COVID-19, iar ordinele Comisiei vor fi obligatorii pentru autorităţile centrale şi locale, dar şi pentru cetăţeni.

Starea de urgenţă va dura până pe 15 mai.

Premierul Ion Chicu a declarat, de la tribuna Parlamentului, că necesitatea de a institui stare de urgenţă pe un termen de 60 de zile rezultă din pronosticurile pesimiste privind evoluţia coronavirusului în Europa.

Potrivit lui, statul va întreprinde măsuri şi mai drastice dacă situaţia va escalada ca în Italia. În plus, Chicu a atenţionat cetăţenii că R. Moldova va intra într-o criză economică inevitabilă, iar mulţi agenţi economici vor avea de pierdut. 

Prim-ministrul nu exclude că ar putea fi sistat transportul interurban şi cel public. 

De precizat că Parlamentul a votat o iniţiativă legislativă din partea Guvernului cu privire la legea privind introducerea stării de urgenţă, în aşa fel ca pe durata stării de urgenţă Parlamentul să poată vota legi organice, dar şi ca să fie posibilă desfăşurarea alegerilor. La moment, legea prevede că Parlamentul nu poate vota legi organice şi nici nu este posibilă desfăşurarea alegerilor. 

Avocatul Ion Dron a explicat, într-o postare pe Facebook, ce înseamnă starea de urgenţă care a fost declarată în Republica Moldova marţi, 17 martie, de către Parlament, în contextul luptei împotriva răspândirii coronavirusului.

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat marţi, 17 martie, că în Republica Moldova în total au fost depistate 29 cazuri de infecţie cu coronavirus. În 15 cazuri este vorba despre persoane care au revenit recent de peste hotare (12 - Italia, 1- Franţa, 1- Marea Britanie, 1-Elveţia). În alte 14 cazuri este vorba de transmitere locală, care s-a produs în municipiul Chişinău, în oraşul Hînceşti şi Soroca.

Printre cei contaminaţi este şi un copil, în vârstă de 8 ani, care s-a infectat de la mama sa, care a revenit din Italia.

Satul Bălceana din raionul Hînceşti intră în carantină până pe 31 martie, după ce în localitate au fost depistate câteva cazuri de transmitere locală de COVID-19. Locuitorii satului nu vor putea părăsi localitate decât în cazuri extreme. De asemenea, va fi sistată activitatea tuturor instituţiilor, cu excepţia punctului medical şi a oficiului poştal.

Amintim că luni, 16 martie, a fost tratată prima persoană infectată cu virusul de tip nou COVID-19. Viorica Dumbrăveanu a precizat că două teste au fost prelevate de la cetăţeanul respectiv, iar ambele test au fost negative.

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor luni, 16 martie, în contextul răspândirii coronavirusului. Şeful statului a informat cetăţenii că Chişinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China şi Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul se va adresa Parlamentului pentru declararea stării de urgenţă pentru ca statul să aibă competenţe mai largi şi să poată evita mecanismele birocratice în vederea luptei cu coronavirusul.

Premierul Ion Chicu a declarat duminică, 15 martie, că săptămâna viitoare este una critică pentru Republica Moldova, iar de această perioadă depinde cum va reuşi ţara să învingă răspândirea coronavirusului. În acest sens, prim-ministrul a anunţat noi măsuri restrictive, menite să determine cetăţenii să stea la domiciliu, în contextul luptei contra COVID-19.

Astfel, începând de luni, 16 martie, toate zborurile din Republica Moldova şi spre Republica Moldova vor fi sistate. 

De asemenea, toate magazinele, cu excepţia celor care vând produse alimentare, vor fi închise. Farmaciile şi staţiile PECO vor activa în regim normal. Toate restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise, cu excepţia celor care fac doar livrare la domiciliu.

În plus, se închid toate pieţele din ţară, indiferent de tipul acestora.

Aceste acţiuni vor dura până pe 31 martie.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a anunţat gradul de alertă Cod roşu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşarea urgenţei de sănătate publică.

Precizăm că şcolile şi grădiniţile au fost deja închise. Începând cu 15 martie vor fi sistate toate cursele aeriene din Europa spre R.Moldova. Piaţa Centrală din Chişinău îşi va sista activitatea începând cu 16 martie. Autorităţile iau în calcul închiderea tuturor pieţelor pentru a evita aglomeraţia. Totodată, au fost deja anulate toate evenimentele culturale şi sportive. Sălile de sport şi alte zone de agrement rămân închise până pe 1 aprilie.

Autorităţile de la Chişinău au decis suspendarea tuturor activităţilor religioase. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că activitatea bisericelor va fi sistată pentru următoarele două săptămâni, din cauza răspândirii coronavirusului. Premierul a subliniat că anume în biserici se adună mai mulţi vârstnici, categoria de oameni care este mai supusă riscului de infectare cu noul virus. Bisericile însă au ignorat ordinul autorităţilor şi au contiuat slujbele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite