Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Locuitorii din Anenii Noi au semnat o petiţie către Ion Ceban. Aceştia solicită Primăriei Chişinău închiderea gropii de gunoi de la Ţânţăreni: „Este un focar de infecţie”

0
1 Jul 2022 14:46:54
Autor: Iurii Botnarenco

Locuitorii oraşului Anenii Noi şi cei ai satului Ruseni din componenţa oraşului au semnat o petiţie către Primăria municipiului Chişinău prin care cer închiderea imediată a gropii de gunoi de la Ţânţăreni, acolo unde sunt transportate toate deşeurile menajere colectate în Chişinău, scrie Ziarul Naţional.

Potrivit petiţei semnate de 1.500 de oameni, groapa de gunoi, situată la câţiva kilometri de casele locuitorilor, poluează solul, apele şi aerul, fiind o ameninţare directă asupra sănătăţii colective.
 
„De ani de zile sunt transportate deşeurile la groapa de gunoi din satul Ţânţăreni. Aici sunt aduse zeci de tone de gunoi ce prezintă un pericol enorm pentru locuitorii acestei localităţi. Este o problemă gravă, un adevărat focar de infecţie şi o ameninţare pentru sănătatea populaţiei din preajmă. Apa din fântâni este extrem de poluată şi nu poate fi folosită de către oameni. La fel şi solul este afectat de această problemă de poluare. Iar dacă este să analizăm indicatorii de sănătate în ultimii ani în oraşul Anenii Noi, atunci atragem atenţia asupra creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri cu diverse maladii. Solicităm soluţionarea acestei probleme grave şi cerem stoparea depozitării gunoiului în satul Ţânţăreni”, se arată în petiţie.
 
Problema gropii de gunoi de la Ţânţăreni, Anenii Noi, a scos de mai multe ori localnicii la proteste. Cu toate că poligonul urma să fie închis în 2010, la începutul anului 2011 autorităţile de la Chişinău au decis să prelungească contractul încă pe trei ani.
 
Atunci, drumul de acces către rampă a fost blocat de 20 de localnici. Cu trei ani mai târziu, situaţia s-a repetat. Oamenii au blocat accesul autospecialelor de la întreprinderea „Autosalubritate”. De la începutul exploatării poligonului din 1990 şi până în 2011, volumul deşeurilor depozitate a constituit 19 milioane de metri cubi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările