Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Maestrul Eugen Doga, despre afirmaţiile premierului Chicu: „Mi-e ruşine, m-am simţit umilit”

10
24 May 2020 21:40:34
Autor: Iurii Botnarenco

Atacul premierului R.Moldova, Ion Chicu, la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan a provocat reacţii nu doar printre politicieni şi experţi politici, dar şi în rândul oamenilor de artă. Compozitorul Eugen Doga a declarat că îi este ruşine de afirmaţiile prim-ministrului şi că s-a simţit umilit.

„Stimate domnule Ion Chicu, ştiţi oare că ţara pe care o numiţi ”a mea”, mai aparţine şi altor câteva milioane de cetăţeni între care sunt şi eu? Nu credeam că voi reacţiona la mesajul dumneavostră cam lipsit de bun simţ către România şi parlamentarul acestei ţări în UE. Mi-e ruşine, m-am simţit umilit şi eu, şi toţi oamenii de bună credinţă. Ce muscă v-a muşcat că atât de iute v-aţi întors cu spatele spre ţara-frate, după cum o numiţi şi dumneavoastră, care fără nici o umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiţionat, ne repară grădiniţele şi şcolile, construieşte şi repară lăcaşele de cultură, luptă împreună cu medicii noştri cu Coronavirus, ne trimite camioane şi avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie şi România, pentru populaţia noastră”, a scris Eugen Doga pe pagina sa de Facebook.

Compozitorul a spus că „noi, artiştii, ducem numele frumos al ţării în lume. Datorită artei noastre, nu declaraţielor scandaloase, ne cunoaşte lumea de bine, ne stimează şi ne întinde mâinele de ajutor. Ba chiar şi ne aplaudă”. 

„Mi-e ruşine, pentru că aţi vorbit nu prea prietenos din numele ţării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca fraţii, ca buni vecini?! Bănuesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că „acolo, la voi (în RM), au o atitudine urâtă faţă de România”. Eu sunt cetăţean de onoare nu numai al Chişinăului, ci şi a mai multor oraşe din România, inclusiv şi al Bucureştiului. Cum credeţi că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-aţi permis să vorbiţi atât de urât în adresa acestei ţări după câteva ore, când în alt material aţi vorbit în alte culori şi în alte tonalităţi, contrare acesteia?!”, a adăugat maestrul. 

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

Lidera PAS, ex-premierul Maia Sandu, a declarat că „Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova”.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, consideră că atacul premierului moldovean, Ion Chicu, făcut la adresa eurodeputatului Siegfried Mureşan reprezintă o comandă politică venită de pe alte meleaguri.

Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de deputatul Octavian Ţîcu, cere demisia premierului R.Moldova, Ion Chicu, pentru atacul făcut la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Herr Hoher
24.05.2020, 21:56:58

Rade ciob, de oala sparta! Tusea si junghiu'!

-5 (5 voturi)
Alex Bun
24.05.2020, 22:43:13

Domnule lăutar, lăsați oamenii de stat să se ocupe de treburile statului. Voi cântați după cum vă comandă cel ce plătește muzica. Nu aveți nici o loialiate, nici patrie, nici onoare. Chicu a fost dur, dar nu cu România, ci cu Mureșan. Și bine a făcut pentru că principala activitate a acestui Mureșan este să blocheze finanțarea UE către Moldova. De ce? Doar pentru că Moldova are guvernare moldovenească. De ce credeți că v-au dat românii cetățenie de onoare? Ca să vă aproprieze, să se laude în lume cu dvs. Deja pe Wikipedia scriu că sunteți român, nu moldovean. Asta fac românii dintotdeaua, fură tot ce e moldovenesc, șterg numele moldovenilor de peste tot și scriu român - românește. Dar lăutarul rătăcitor are locul lui mai pe la margini și nu degeaba. Apoi cum poți să fii recunoscător pentru renovarea școlilor moldovenești când pentru o simplă renovare, acele școli încetează a mai fi moldovenești și devin românești, instrumente de zombare a copiilor moldoveni și încă pe banii moldovenilor. Asta se cheamă că diavolul îți vrea sufletul pentru mărgele colorate și apoi el mai și cere să-i fii recunoscător că "te-a ajutat". Cei mai mulți bani de la bugetul Moldovei se duc în învățământ, dar nu în învățământ moldovenesc, pentru că românii au lichidat învățământul moldovenesc, ci în învățământul românesc de deznaționalizare a moldovenilor. Adica moldovenii singuri își plătesc distrugerea și pentru asta ar trebui să fie recunoscători ucigașilor? Asta în ce univers e legal sau normal? Nu mai continui. Oricum mai bine tăceți, dacă sunteți român, cum scrie pe Wikipedia, atunci nu mai vorbiți despre premierul Moldovei, premierul românilor din Moldova după cum o spun chiar ei, e la București. Pe acela să-l certați, dacă doriți. Idem și în cazul acestor așa-zise ajutoare nesolicitate. Făcute doar pentru ca apoi să ne poată scuipa, sabota relațiile cu UE. Iar la răspundul politicienilor noștri exasperați de răutatea românească, să spună: dar noi v-am ajutat. Dar când v-a cerut Chicu să renovați școli sau să tăbărâți cu medici și camioane? Dacă aveați obraz, ați fi fost deranjat de înscenările și articolele insultătoare și mincinoase la adresa președintelui Modoveei. Uitați-vă numai aici pe Adevărul Moldova ce titluri ticăloase. Orice moldovean care nu e idiot cunoaște răul provocat fără încetare de către România la adresa a tot ce e moldovenesc. Spuneați că vă reproșează românii că moldovenii au o atitudine urâtă față de România? Și cum ar fi normal să fie atitudinea față de cei ce su distrus Moldova în 1859, în 1918 și lucrează și acum să o distrugă, dar și mai grav au distrus neamul moldovenesc.

-8 (10 voturi)
Alex Bun
24.05.2020, 22:48:35

Nu scriu pe facebook, dar i-aș fi recunoscător cuiva care ar putea să-i transmită pe facebook replica mea.

-6 (8 voturi)
Herr Hoher
25.05.2020, 00:30:10

Comentariu considerat abuziv.

Alex Bun
24.05.2020, 23:10:12

Vreți să cred că nu știți ce se scrie despre dvs pe Wikipedia? "Etnie limba română" !?! Îmi amintiți de un alt moldovean de peste Nistru pe nume Mateevici care a scris un imn de slavă limbii moldovenești numit "Limba noastră" și chiar a zis răspicat că este despre limba moldovenească, nu română. Românii au apropriat și asta ca nenumărate altele. Tot ce au moldovenii vor să fie a lor. Iată ce zicea Mateevici cu câteva zile înainte de a muri de tifos: “După aceştia, părintele Mateevici a vorbit lung, vreo treizeci-patruzeci de minute, fel de fel de lucruri curioase, vorbirea a fost un fel de lecţie de istorie a literaturii, plină însă de greşeli. Spunea că noi vom învăţa aici limba noastră moldovenească, bisericească, nu limba franţuzită de peste Prut, nici limba gazetarilor de la Bucureşti, din care nu înţelegi nimic, “parcă ar fi tătărească”. Literatura noastră trebuie să rămînă în strînsă legătură cu literatura rusească, căci numai aşa va putea înainta. Limba moldovenească e destul de bogată, încît în ea se pot traduce toate scrierile ruseşti. Ca argument, citeşte, pînă la plictiseală, traduceri făcute de el din ruseşte! Încheie cu o poezie originală a lui: Limba noastră”. Onisifor Ghibu ”În vâltoarea Revoluției rusești. Însemnări din Basarabia anului 1917” Fundația Culturală Română, 1993. P. 164 Și ce spun astăzi acești hoți lipșiți de rușine: "Poezia Limba noastră este un elogiu adus limbii române și un îndemn pentru prețuirea ei. . Pusă pe muzică de Al. Cristea (1890-1942), această poezie a devenit un fel de imn național, cântecul de slava închinat limbii române și poporului care a născut-o și a înveșnicit-o. Imn, dar în același timp odă și elegie, poezia "Limba noastră" dă glas sentimentelor nereținute de dragoste, de prețuire, de respect și de admirație ale poetului față de graiul neamului. Titlul, constituit din substantivul "limba" urmat de adjectivul pronominal posesiv "noastră'", evidențiază dintr-un început intenția poetului de a defini limba româneasca, dar și identificarea lui cu rostirea străbună și, prin ea, cu viața, lupta și aspirațiile tuturor românilor, caci limba este "a noastră", deci a tuturor și a poetului." Singura nădejde este că poate există totuși un Dumnezeu și va da fiecăruia după cum merită.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)