MAI îşi toarnă cetăţenii separatiştilor de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Eriomenco (43 de ani), după gratii la Tiraspol
Vitalie Eriomenco (43 de ani), după gratii la Tiraspol

Şefi de la Interne sunt acuzaţi că au furnizat aşa-ziselor autorităţi din republica moldovenească nistreană, contrar legii, date personale despre familia lui Vitalie Eriomenco, deţinut ilegal în stânga Nistrului. Asta în timp ce rudele bărbatului bat la uşile oficialilor de la Chişinău cărora le cer să-i ajute să-l elibereze.

Omul de afaceri Vitalie Eriomenco (43 de ani) a fost reţinut de aşa-zisele autorităţi din stânga Nistrului încă în martie 2011, fiind acuzat că a prejudiciat trei firme pe care le-a fondat în oraşul Slobozia, controlat de forţele separatiste. Bărbatul, împreună cu partenerul său de afaceri Victor Petriman a înfiinţat combinatul de panificaţie, firma de producere a berii şi cea de băuturi răcoritoare încă la începutul anilor 2000. Problemele lui Eriomenco au început după ce Petriman s-a plâns aşa-zisei direcţii de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei de la Tiraspol, condusă de Andrei Mejinschi, fratele fostului director al Centrului Anticorupţie de la Chişinău şi ex-ministru de Interne, Valentin Mejinschi.

Victor Petriman l-a acuzat pe partenerul său că a furat circa 17 milioane de ruble transnistrene (1,7 milioane de dolari - n.r.). La rândul său, omul de afaceri a evitat să comenteze acest lucru. „Nu am făcut nimic", ne-a tăiat-o scurt businessmanul.

Vitalie Eriomenco (43 de ani) a fondat un combinat de panificaţie

Sursa: Promo-Lex. Vitalie Eriomenco (43 de ani) a fondat un combinat de panificaţie

„MAI A GREŞIT ÎN ANTET"

Deşi rudele lui Vitalie Eriomenco au bătut la uşile mai multor oficiali de la Chişinău, răspunsul a fost acelaşi: „Nu putem identifica persoanele care l-au reţinut".

Paradoxal, şefii de la Interne au fost cât se poate de deschişi cu forţele separatiste atunci când li s-au cerut detalii despre părinţii, copiii şi fraţii lui Vitalie Eriomenco. „Pentru investigaţii, solicităm să ne prezentaţi informaţii despre viza de reşedinţă, cazierul judiciar, bunurile pe care le deţin: case, apartamente, terenuri, firme etc.", îi scria Mejinschi, la sfârşitul anului 2011, lui Gheorghe Tretiacov, şeful Direcţiei Poliţie Criminală din cadrul MAI. Generos, Tretiacov i-a furnizat toate detaliile despre şase persoane, pe nouă pagini, folosind formula respectuoasă „Şefului Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate şi a corupţiei a Republicii Moldoveneşti Nistrene, Andrei Mejinschi".

image

Facsimil. Corespondenţa dintre şefi de la MAI şi reprezentanţii rmn

„A fost o lovitură pentru noi. Pe de o parte, le cerem poliţiştilor să ne ajute şi ne spun că nu au cum, pe de alta, ei sunt cei care raportează la Tiraspol informaţii despre noi", se arată contrariată Alla Gherman, sora lui Vitalie Eriomenco.

Între timp, mai multe ONG-uri u semnat o declaraţie comună în care semnalează că, furnizând informaţii despre cetăţeni moldoveni, Tretiacov a săvârşit o gravă abatere de la lege. Societatea civilă a cerut să-i fie aplicată o sancţiune disciplinară. Gheorghe Tretiacov susţine că angajaţii MAI „au admis o greşeală tehnică". „Nu am recunoscut în niciun fel legitimitatea celor de la Tiraspol. Eroarea a fost în antet, în rest colaborăm în baza unor acorduri, doar la capitolul combaterea criminalităţii. Suntem în afara politicului", s-a apărat colonelul.

„Sarcina MAI este de a-şi proteja proprii cetăţeni. Din corespondenţă reiese că funcționarii de la Interne pun în pericol viața, sănătatea, siguranța și proprietatea propriilor cetățeni, transmițând informații structurilor pe care, de fapt, le consideră ilegale. Nici Mejinschi, nici Tretiacov nu fac trimitere la vreun acord de colaborare. Reiese că aceste informaţii au fost transmise în baza unor înţelegeri reciproce. Chiar dacă datele ar fi fost transmise în baza unor acorduri, oricum este ilegal. Orice document contrar Constituţiei este nul", a comentat Alexandru Zubco, juristul Promo-Lex.

A făcut trimitere la acorduri declarate nule

Declaraţia ONG-urilor l-a vizat şi pe Vitalie Paniş, directorul Centrului pentru protecţia datelor cu caracter personal, care ar fi muşamalizat abaterea lui Tretiacov. Într-un răspuns oficial, Paniş face trimitere la acordurile încheiate de Chişinău şi Tiraspol, în 1999 şi 2001, ambele fiind declarate nule în 2005. „Acuzaţiile sunt nefondate. Cum să ne învinuiască dacă în baza sesizării noastre a fost pornit un control în privinţa colonelului Tretiacov?", s-a întrebat Paniş. Şefii de la MAI nu au venit cu reacţii. Nici fostul, nici actualul ministru de Interne nu au fost de găsit pentru a spune dacă există o anchetă internă.


Eroarea a fost admisă în antet, în rest colaborăm în baza unor acorduri.
Gheorghe Tretiacov
colonel de poliţie

Orice acord ce contravine Constituției este nul.
Alexandru Zubco
jurist Promo-Lex

DISPERARE Rudele poliţistului uitat de ai săi în temniţele separatiste gata să declare greva foamei

Poliţist moldovean uitat de ai săi în temniţele separatiste

O nouă reuniune în formatul 5+2. Promo-Lex cere să se discute despre eliberarea poliţistului moldovean uitat de ai săi în temniţele separatiste

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite