Mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova: mămăligă, zeamă de pui cu tăiţei de casă şi... Poftă bună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncăruri traditionale în Republica Moldova. Mămăliga şi plăcintele sunt printre bucatele preferate ale moldovenilor. FOTO Arhivă Adevărul
Mâncăruri traditionale în Republica Moldova. Mămăliga şi plăcintele sunt printre bucatele preferate ale moldovenilor. FOTO Arhivă Adevărul

Mămăliga, sarmalele şi plăcintele sunt câteva mâncăruri tradiţionale din Republica Moldova apreciate atât de moldoveni, cât şi de străini. Mâncărurile tradiţionale din Republica Moldova sunt servite în porţii mari şi în combinaţii mai puţin sănătoase, iar adesea conţin multe grăsimi. Totuşi, ele sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare.

Mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova: Mămăliga

Deşi se întâlneşte şi în bucătăria altor ţări, modul în care se serveşte mămăliga în Republica Moldova este special. Ingredientele sunt foarte simple, fiind nevoie doar de făină de porumb, apă şi sare. În mod tradiţional, mămăliga se găteşte într-un vas de fontă cu o formă specială numit ceaun. Astfel, preparatul capătă o formă rotundă. Mămăliga poate fi mai consistentă sau, dimpotrivă, mai moale. Se serveşte cu brânză de oi, smântână, jumări, scrob sau chiar cu peşte prăjit şi mujdei. Unii o preferă înmuiată în zeamă sau lapte, alţii o mănâncă în loc de pâine.

Mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova: Zeama de pui cu tăiţei de casă

Zeama de pui cu tăiţei de casă este probabil preferata moldovenilor atunci când vine ora prânzului. Este considerată a fi un remediu bun împotriva răcelii sau mahmurelii şi face parte din tradiţiile de nuntă ale moldovenilor, întrucât a doua zi după petrecere, mirele invită naşii şi prietenii apropiaţi „la zeamă”. Se găteşte cu tăiţei de casă, carne de gaină de casă (nu bătrână), ceapă, roşii proaspete, morcov, sare, piper, patrunjel,leuştean, mărar, cimbru şi borş acru care se adaugă după gust. Se serveşte cu pâine proaspătă, ardei iute sau smântână. 

Mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova: Sarmale

Sarmalele sau găluştele, cum mai sunt numite în unele regiuni, se bucură de o mare popularitate în Republica Moldova. Sarmalele reprezintă un preparat culinar din carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez şi cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau murată) sau de viţă-de-vie în formă de rulou. Mărimea sarmalelor diferă de la o regiune la alta, la fel ca şi modul în care sunt servite. În România se servesc de obicei cu mămăligă şi smântână, în timp ce în Republica Moldova se mănâncă cu pâine sau alături de o porţie de piftie.

Mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova: Plăcinte

În Republica Moldova gospodinele fac plăcinte pentru toate gusturile, cu brânză, cu varză, cu cartofi, cu carne, cu vişine, cu dovleac, cu mere. Cele mai faimoase rămân a fi însă cele cu brânză de vaci şi cozi de ceapă sau cele cu brânză de oi. Se prepară rapid, sunt săţioase şi se servesc cu un pahar de vin roşu. Şi plăcintele au forme şi mărimi diferite. Acestea pot fi rotunde, dreptunghiulare sau în formă de învârtite.

Alte mâncăruri tradiţionale în Republica Moldova sunt tocăniţa de fasole, piftia, prunele umplute cu nuci, tocăniţa de urzici, coliva (terci din grâu servit la funeralii) etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite