Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Mărturisiri din secţia de Terapie Intensivă din R. Moldova: Majoritatea pacienţilor nu sunt vaccinaţi

3
20 Oct 2021 09:45:26
Autor: Iurii Botnarenco

Majoritatea pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă nu sunt vaccinaţi, iar vaccinul anti-COVID-19 nu exclude definitiv prezenţa bolii, ci asigură o formă mai uşoară a acesteia. O spune şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Victor Cojocaru, notează IPN.

Potrivit medicului, la Spitalul Republican nu poate fi vorba despre pacienţi care aşteaptă pe holuri pentru a prinde un loc în Terapie Intensivă, ci despre un flux constant de pacienţi care fie decedează, fie sunt externaţi, iar locul lor este preluat în scurt timp.

Potrivit şefului Terapiei Intensive de la Spitalul Republican, numărul mare de pacienţi COVID pozitivi din ultima perioadă este explicat prin contagiozitatea sporită a tulpinii Delta, care face ravagii atât în rândul vârstnicilor, cât şi al tinerilor şi copiilor.

„Varianta Delta care este mult mai agresivă şi are un răspuns al organismului hiperreactiv. Dacă la prima variantă a virusului se îmbolnăveau preponderent vârstnicii, cei cu comorbidităţi, acum avem mulţi bolnavi tineri, adică organismul răspunde la infecţie cu o hiperreactivitate, se apără de afecţiunea asta, răspunsul organismului fiind mult mai violent decât agresiunea primară. Astfel este atacată funcţionalitatea celulelor. Dacă virusul pătrunde în celulă, situaţia devine mai gravă, asta depinde de sistemul imunitar şi de doza de infectare. De aceea, chiar dacă va fi şi 90% din populaţie vaccinată, măsurile generale de protecţie trebuie să fie respectate, distanţa socială, igiena mâinilor trebuie să ne intre în sânge ”, a spus profesorul Victor Cojocaru în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit profesorului, din numărul total de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă, majoritatea sunt nevaccinaţi. Mai mult, persoanele nevaccinate ajunse în Terapie Intensivă au şanse reduse de a câştiga lupta cu boala.

„Paturile de Terapie Intensivă sunt locuri de muncă foarte costisitoare. El include aparat de ventilaţie, aspirator, monitorizare invazivă. În Terapie Intensivă la 5-6 bolnavi este câte un medic şi o asistentă medicală la 4 bolnavi. La moment, la Terapie Intensivă avem 48 de bolnavi cu COVID-19. La noi în Terapie Intensivă majoritatea bolnavilor sunt nevaccinaţi. Cazuri de deces a persoanelor vaccinate, practic, nu sunt. Vaccinul ajută organismul uman să treacă prin boală printr-o formă uşoară şi duce la evitarea decesului. La cei vaccinaţi, având anticorpi, o bună parte din virus este distrusă atunci când el vine în circuit”, a mai spus Cojocaru.

Pe 19 octombrie, în Republica Moldova, din cauza infecţiei COVID-19 şi-au pierdut viaţa 36 de oameni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

marin rian
20.10.2021, 09:58:57

sacul si la gunoi.

Victor Reyes
20.10.2021, 11:07:32

Posteaza frecvent, are un vocabular redus, e un antivaccinist feroce, si minciunile pe care le scrie sunt in general ridicole. I se baneaza contul? Nicio problema, isi deschide repede altul, sau continua sa posteze de pe un alt cont clona deja existent. Vorbim de postacul "Firea Madalin", banat in repetate randuri, dar de neoprit. Iata o analiza a activitatii si clonelor acestui haiduc al social media: https://telegra.ph/Analiza-forumuri-Adevarul-clonele-postacului-Firea-Madalin-10-19 Copii, nu faceti ca Madalin: ajungeti de rasul lumii in cel mai bun caz. In cel mai rau caz, omorati oamenii creduli care iau de buna ce postati voi.

+7 (7 voturi)
Andrew Smith
20.10.2021, 14:15:11

Pentru placerea dumneavoastra puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi, care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+8 (8 voturi)
Modifică Setările