Experţi media despre condiţiile din Parlament: „Este un atac la libertatea presei. Nu este democratic şi nici în spiritul valorilor europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii media susţin că condiţiile umilitoare în care sunt nevoiţi să lucreze jurnaliştii acreditaţi la Parlament sunt „un atac la libertatea presei, făcut în mod intenţionat, determinat de anul electoral pe care-l avem în faţă“.

„Este un mod de a controla presa pentru că imaginile vor fi editate de cameramanii Parlamentului. De fapt, presa nu va mai avea liberatatea să monitorizeze cum votează deputaţii, ce fac în timpul şedinţelor. Este grav. Este un atac la liberate presei şi îngrădirea dreptului cetăţenilor de a fi informaţi corect“, accentuează Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Cornelia Cozonac susţine că jurnaliştii trebuie să asiste în sală, la şedinţele Parlamentului, aşa cum era înainte, în spatele deputaţilor. „Nu le încurcau. Atunci Parlamentul era destul de deschis“, explică specialista.

Gestul parlamentarilor are o explicaţie, cred experţii media. „Este un an electoral, iar parlamentarii deja încep a se îngriji de imaginea lor în faţa alegătorului. Este un atac la libertatea presei, făcut în mod intenţionat“, mai adaugă Cornelia Cozonac. 

„Seamănă cu ceea ce se întâmpla pe vremea comuniştilor“

Cu o explicaţie similară vine şi Natalia Milewski, lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, România. „ Este şi frica parlamentarilor de a nu apărea la televizor în diverse ipostaze: surprinşi jucând jocuri online sau pe tablete. În loc să se responsabilizeze, ei atacă instrumental care face publice aceste tipuri de acţiuni. Parlamentul nu ştie cum să interacţioneze cu presa şi nu o ia în serios, iar acest lucru se explică şi prin faptul că nici jurnaliştii nu iau atitudine“, crede Natalia Milewski.

Prin acest gest se încearcă instrumentalizarea presei. Presa este considerată un instrument prin care parlamentarii îşi fac mendrele în societate, nu o instituţie sau a patra putere în stat. Natalia Milewski, lector universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, în cadrul Universităţii din Bucureşti

„Seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmpla în perioada comunistă, când presa era la cheremul partidului de guvernământ. Cred că în momentul în care te declari că respecţi valorile democratice, tipul acesta de acţiuni trebuie contracarat printr-o acţiune mai mare din partea jurnaliştilor. Cum să ai acces la sursa de infomare când alergi 100 de kilometri în jurul Parlamentului? Cum să ştii dedesubturile relaţiilor dintre parlamentari când nu ai acces la imaginea reală de acolo?“, se întreabă Natalia Milewski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite