Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Medic: Cinci deţinuţi bolnavi de cancer riscă să moară în închisoare

0
13 Feb 2020 09:12:01
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol Sursa: shutterstock
FOTO simbol Sursa: shutterstock

Cinci deţinuţi bolnavi de cancer, internaţi în stare gravă la spitalul Penitenciarului Pruncul, riscă să decedeze în închisoare din cauza că instanţele de judecată tergiversează procesul de eliberare condiţionată a acestora. Problema a fost semnalată de medicul-şef al instituţiei membrilor comisiei parlamentare a drepturilor omului şi relaţii interetnice, care au mers miercuri, 12 februarie, într-o vizită inopinată la spitalul de tip penitenciar.

Solicitată de IPN, deputata Doina Gherman, preşedinta comisiei, a spus că instituţia penitenciară a transmis demersurile necesare privind eliberarea acestora încă în luna iulie anul trecut, însă cu regret lucrurile nu s-au mişcat. „Aceşti oameni suferă acolo. Ei au nevoie de supraveghere şi de asistenţă medicală 24/24. Instituţia nu poate să-i asigure cu aşa asistenţă”, a spus deputata.

Potrivit Doinei Gherman, în cadrul vizitei s-a constatat că toate demersurile care au fost făcute pe astfel de cazuri au eşuat, iar deţinuţii bolnavi în loc să-şi petreacă ultimele zile din viaţă alături de familie, decedează în penitenciar. „Şi asta este extrem de grav. Toate cazurile de fapt au fost aşa. Pentru că durează foarte mult”, afirmă Doina Gherman.

Deputata susţine că se va înainta o iniţiativă legislativă prin intermediul căreia se va cere să fie examinate în mod prioritar astfel de cazuri pe viitor, pentru a evita tergiversarea examinării demersurilor, iar oamenii să nu mai moară în penitenciare.

Deputaţii comisiei parlamentare a drepturilor omului şi relaţii interetnice în fiecare zi de miercuri, după şedinţa comisiei, merg în vizite inopinate la câte un penitenciar. Potrivit lor, comparativ cu alte penitenciare vizitate până acum, la Pruncul condiţiile de detenţie sunt cât de cât adecvate. Blocurile sunt de tip sovietic, neajustate în spiritul drepturilor omului, însă situaţia este ceva mai bună decât în Penitenciarul de la Cricova sau Penitenciarul numărul 13, de exemplu.

Până acum membrii comisiei au vizitat cinci instituţii penitenciare, iar scopul este să fie vizitate toate, deoarece în adresa comisiei parvin multe petiţii şi plângeri din partea deţinuţilor, care vizează condiţiile inumane şi tratamentele degradante.

https://www.ipn.md/ro/cinci-detinuti-internati-la-pruncul-risca-sa-decedeze-in-7967_1071461.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările