Medici şi paramedici din Republica Moldova sunt detaşaţi în misiune umanitară în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un grup de 22 de medici şi 10 paramedici din Republica Moldova participă la o misiune umanitară în România, în perioada 18-31 octombrie. Cei 32 de angajaţi au plecat luni de la Chişinău pentru a oferi ajutor colegilor din România la un spital mare modular din comuna Leţcani, judeţul Iaşi, în lupta împotriva noului coronavirus, transmite IPN.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a menţionat, la ceremonia de detaşare a misiunii, că pandemia de coronavirus reprezintă o criză globală de sănătate şi una dintre cele mai mari provocări din ultimele decenii. „La nivel global, am ajuns la tragicul record negativ de aproape 5 milioane de decese, iar umanitatea resimte o povară grea a acestor pierderi de vieţi omeneşti. Pandema provoacă efecte devastatoare de ordin social-economic. Din păcate, România a ajuns vineri pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID, raportate la populaţia ţării, iar duminică a ajuns şi la un număr-record de pacienţi spitalizaţi în secţiile de terapie intensivă. Spitalele sunt depăşite de numărul de pacienţi care au COVID, iar majoritatea acestora nu sunt vaccinaţi”, a subliniat Natalia Gavriliţa.

„Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a adăugat premierul moldovean, care a ţinut să mulţumească României pentru faptul că a susţinut constant Republica Moldova, inclusiv în lupta cu pandemia COVID-19. „În mai 2020,  o echipă de 40 de medici şi asistenţi medicali din România au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în mai 2020, România a donat Republicii Moldova 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, Republica Moldova a primit din partea României loturi de echipamente medicale de protecţie pentru personalul medical, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro. România a donat Republicii Moldova şi circa 500 de mii de doze de vaccinuri AstraZeneca şi Pfizer”, a notat Natalia Gavriliţa.

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a spus că este emoţionat până la lacrimi de gestul Republicii Moldova. „Daţi-mi voie ca, în numele autorităţilor române, să vă spun un mare mulţumesc. Să vă spun că gestul Dumneavoastră, făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat”, a declarat Daniel Ioniţă. Diplomatul a adăugat că România a ajuns într-o situaţie gravă şi pentru că românii s-au relaxat mult prea curând şi, totodată, nu au beneficiat de vaccin, aşa cum ar fi trebuit. „Vaccinul reprezintă, evident, singura soluţie, prin care împreună vom putea să trecem prin această nenorocită de pandemie. Dumneavoastră aţi demonstrat solidaritate şi daţi dovadă de empatie faţă de noi, cei din România, aceasta demonstrează o dată în plus că sângele apă nu se face”, a mai spus Daniel Ioniţă.  

Diplomatul român le-a urat medicilor şi paramedicilor care au plecat în România să se întoarcă sănătoşi din misiune şi a dat asigurări că România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova.

Ministrul sănătăţii, Ala Nemerenco, a precizat jurnaliştilor că medicii şi paramedicii moldoveni selectaţi pentru plecare în România activează în secţiile de terapie intensivă la Spitalul Republican „Timofei Moşneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, spitalele raionale din Glodeni, Donduşeni, Şefan Vodă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite