Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Micii producători din R. Moldova vor fi protejaţi prin lege contra practicilor comerciale neloiale

0
29 Jun 2022 20:28:15
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Micii producători şi întreprinderile mici şi mijlocii vor fi protejaţi prin lege contra practicilor comerciale neloiale. Guvernul Gavriliţa a aprobat proiectul de lege care prevede interzicerea practicilor ce se abat de la buna conduită comercială, sunt contrare modalităţilor echitabile şi sunt impuse unilateral, transmite IPN.

Potrivit autorităţilor, practicile comerciale neloiale apar frecvent în lanţul de aprovizionare cu alimente şi pot fi dăunătoare, în principal, întreprinzătorilor mai mici, precum ar fi producătorii agricoli şi întreprinderile mici şi mijlocii procesatoare de produse alimentare.
 
Documentul aprobat vine să faciliteze negocierile dintre furnizorii produselor agricole şi alimentare (producători, procesatori) şi cumpărătorii (magazinele), care oferă aceste produse consumatorului final. Legea va proteja micii producători de clauze abuzive şi va facilita accesul acestora la plasarea producţiei în reţelele comerciale din toată ţara.
 
În acest sens, potrivit legislaţiei, cumpărătorul nu poate impune producătorului condiţia de a livra produsele în toate magazinele pe care le deţine, iar un anumit magazin nu are dreptul să interzică producătorului furnizarea aceloraşi produse către alte reţele sau magazine şi invers.
 
De asemenea, magazinul nu are voie să ceară anularea sau înlocuirea comenzilor de produse agricole şi alimentare perisabile într-un termen mai scurt de 30 de zile, iar modificarea în mod unilateral a contractelor de furnizare a produselor agricole şi alimentare este interzisă în cazul în care clauzele vizează volumul furnizării produselor,  condiţiile de plată şi standardele de calitate.
 
Cabinetul de miniştri a mai aprobat proiectul de lege privind crearea cadrului regulatoriu, prin care Guvernul va avea posibilitatea de instituire a unui monopol fiscal. Acesta va putea fi aplicat pe sectoarele unde se cere intervenţia statului pentru corectarea imperfecţiunilor sau sporirea controlului asupra unei pieţe de interes naţional sau strategic.
 
Potrivit proiectului, statutul de monopol fiscal va fi atribuit doar persoanelor juridice cu capital integral sau majoritar de stat. În acelaşi timp, necesitatea instituirii monopolului fiscal va fi constatată de către Comisia Naţională pentru Monopol Fiscal, formată din reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai societăţii civile din domeniul economic. Modul de organizare şi funcţionare a Comisiei, de rând cu competenţa de atribuire a statutului de monopol fiscal îi sunt alocate Guvernului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările