Militarii moldoveni au plecat în  misiune în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contingentul Armatei Naţionale a fost petrecut, în Kosovo, în cadrul unei ceremonii, desfăşurate la Aeroportul Internaţional Chişinău. La eveniment a participat conducerea ţării, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familiile ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi în Misiunea KFOR.

Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, a declarat că este prima participare a unui contingent militar al Republicii Moldova la o misiune NATO, cu mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Misiunea de menţinere a păcii în Kosovo, desfăşurată în conformitate cu rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate ONU, reprezintă un test de fidelitate a Republicii Moldova faţă de angajamentele asumate, în cadrul organizaţiilor internaţionale. Respectînd statutul de neutralitate al ţării, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca militarii moldoveni să se alăture reprezentanţilor altor 31 de naţiuni din cadrul Uniunii Europene, NATO şi din ţările partenere, care vor restabili viaţa paşnică în Kosovo“, a spus Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

Potrivit şefului adjunct al Misiunii SUA în Republica Moldova, Kara McDonald, dislocarea a patruzeci şi unu de soldaţi îi va oferi Armatei Naţionale a Republicii Moldova o experienţă foarte importantă. Aceasta le va da posibilitate forţelor armate moldoveneşti să-şi consolideze capacităţile existente şi să-şi sporească interoperabilitatea cu alte naţiuni.

„Contribuţia Moldovei, în această misiune, reflectă faptul că Moldova este recunoscută pe plan internaţional ca fiind capabilă şi calificată pentru asigurarea operaţiunilor multinaţionale de susţinere a păcii. O armată instruită şi gata de misiune este un motiv de mîndrie pentru toţi moldovenii“, a menţionat Kara McDonald. 

Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a declarat că Italia exprimă înalta sa apreciere pentru disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova privind participarea la Multinational Battle Group West.  „Trimiterea unui pluton propriu de infanterie şi a unei echipe de genişti în cadrul Task Force a misiunii italiene KFOR demonstrează că Moldova, menţinîndu-şi statutul de neutralitate, declarat în Constituţie, doreşte, totodată, să fie un actor prezent şi activ la nivel internaţional, în colaborarea cu  structurile Alianţei Nord-Atlantice. Italia este onorată să ajute contingentul moldovenesc, bine pregătit şi instruit pentru operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo“, a spus Enrico Nunziata.

La rândul său, ministrul interimar al Apărării, Igor Panfile, a adus mulţumiri, inclusiv din partea militarilor care pleacă în Kosovo şi a celor care rămân acasă, în cazarmă – gata şi ei de misiune – ţărilor partenere pentru contribuţia la materializarea obiectivului strategic de a aşeza Armata  Naţională a Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în şirul armatelor profesioniste, prezente în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii.

„Mulţumirile mele se îndreaptă astăzi  către Guvernul Italiei şi cel al Statelor Unite ale Americii pentru suportul  acordat în asigurarea logistică  şi de transport a militarilor moldoveni în teatrul de operaţii. De asemenea, mulţumim cetăţenilor Republicii Moldova care, de-a lungul anilor, au avut încredere în armată şi pe care vreau să-i încredinţez că, şi de această dată, militarii moldoveni, port-drapelul naţiunii, îşi vor îndeplini cu cinste datoria, departe de Patrie, a spus Igor Panfile.

Contingentul,  care a plecat în Kosovo de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, cu o navă militară americană tip C130 HERCULES, este format din 41 de militari. Dintre aceştia 33 vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare. De asemenea, din contingent fac parte şapte genişti şi un ofiţer de stat major.

În Kosovo, militarii moldoveni vor executa misiuni în comun cu militarii contingentului italian sub comanda Grupului de Luptă Multinaţional West (Multinational Battle Group-West).

Decizia de detaşare a contingentului a fost aprobată  de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite