VIDEO UPDATE Miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna în Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisele autorităţi separatiste motivează controalele printr-o sesizare primită în care s-ar spune că dascălii din liceul românesc de la Tiraspol nu şi-au primit salariile. „N-au nicio treabă să ne verifice contabilitatea, nu ei ne plătesc lefurile“, susţine Ion Iovcev, directorul instituţiei.

UPDATE, ora 14.54: Directorul liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev, a mai spus că aşa-zişii procurori transnistreni i-au spus că primiseră o plângere din partea unui angajat al instituţiei de învăţământ, în care era stipulat că acesta nu-şi primise salariul. 

„Am citit foarte atent scrisoarea pe care ar fi făcut-o, chipurile, profesoara noastră. M-am consultat cu mai mulţi specialişti şi am ajuns la concluzia că e făcută în subsolurile KGB-ului transnistrean. Le-am spus în faţă că metodele după care lucrează sunt din 1936. Şi atunci şi acum e aceeaşi stroikă. Motivul pentru care au recurs la această acţiune este refuzul meu de a le arăta documentele. Mi s-a spus că pe 11 decembrie trebuie să mă prezint în faţa comisiei administrative şi că, dacă vreau, pot să-mi aduc şi un avocat“, a mărturisit Iovcev.

Miliţia separatistă din regiunea transnistreană anchetează conducerea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Directorul instituţiei, Ion Iovcev, precum şi adjuncţii săi au fost interogaţi de procurorii tiraspoleni.

„La ora 9.15 a intrat o doamnă în biroul meu, mi-a pus pe masă un ordin şi mi-a spus că a venit să verifice salariile profesorilor şi partea financiară. Am refuzat categoric şi am spus că nu dau niciun document pentru că mă supun numai Ministerului Educaţiei din Republica Moldova şi numai la indicaţiile şi în prezenţa unui reprezentat al acestei instituţii pot da informaţii“, a declarat Iovcev.

Directorul a mai spus că, ulterior, femeia şi-a scos telefonul şi în biroul său au dat buzna doi miliţieni, un KGB-ist şi un operator video, iar o altă persoană a rămas la uşă. 

„S-au comportat ca şi cu nişte infractori. Ne-au interogat pe loc şi ne-au spus că trebuie să ne supunem legilor lor. M-au pus să semnez un proces verbal, în care am scris părerea mea, în limba română“, a mai spus Ion Iovcev.

În timp directorul Iovcev era interogat, vicedirectorul instituţiei, Raisa Padurean, a găsit răgaz să posteze un mesaj pe contul Facebook al fiicei ei: „Ajutor, care sunt pe fir, în liceu au pătruns persoane în civil şi miliţieni. mă arestează pentru că nu mă supun lor. Directorul e interogat“, a scris aceasta.

Directorul Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a declarat pentru „Adevărul“ faptul că în ultimele două săptămâni a primit mai multe faxuri din partea instituţiilor de învăţământ, prin care a fost informat că li se solicită diverse controale din parte aşa-ziselor autorităţi transnistrene.  

„Din câte am vorbit ieri cu domnul Iovcev, li se cere să plătească impozitele în bugetul Transnistriei şi să înlăture unele presupuse neajunsuri, precum lipsa sălilor de sport şi lipsa cantinei pentru copii. Dar aceste probleme sunt generate de refuzul Tiraspolului de a oferi clădirile“, a spus Manole. 

Directorul Promo-Lex a mai precizat că aceste acţiuni apar în contextul parafării la Vilnius a acordului de asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, dar şi după vizita secretarului de stat al SUA, John Kerry, de aseară. „Tiraspolul sau Moscova tensionează situaţia, iar şcolile sunt cele mai vulnerabile în aceste situaţii. În condiţiile în care administraţia de la Tiraspol beneficiaza de impunitate totală, ei îşi pot permite orice. Sperăm să nu se meargă atât de departe, dar ne putem aştepta la orice. Monitorizăm situaţia şi putem solicita organizaţiilor internaţionale să intervină în calmarea spiritelor şi restabilirea ordinii“, a mai declarat Ion Manole.

Anul trecut, CEDO a constatat că Rusia e vinovată de încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană şi a obligat-o să plătească pagube de peste un milion de euro. Reclamanţii, părinţi, profesori şi elevi, s-au plâns Curţii de la Strasbourg că, între 2000 şi 2004 au fost supuşi de nenumărate ori presiunilor, care au culminat cu închiderea instituţiilor în mai 2004. Mai multe despre sistarea activităţii şcolilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite