Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Mimând lupta împotriva corupţiei

11
30 Apr 2017 09:14:23
Răzvan Voncu

Centrul Naţional Anticorupţie  din Republica Moldova este, în raport cu DNA de la noi, cam ce erau în anii '90 chinezăriile Adibos şi Powasonic, faţă de originalele Adidas şi Panasonic.

Marile „realizări" ale CNA, într-un stat în care a dispărut fără urmă (chipurile!) un miliard de dolari, sunt un fost prim-ministru, un fost deputat şi un ministru al transporturilor. Nefericitul de Vlad(imir) Filat(ov), de pildă. a căzut în plasa abil întinsă de păpuşarii de la Chişinău, deşi nu el a luat miliardul şi nici nu a fost cel care a pus semnătura finală pe aprobarea de transfer al banilor din contul celor trei bănci de stat către un cont privat. Al cărui titular s-a tranformat în... denunţător şi e liber. Ceilalţi doi arestaţi — nici unul cu o reală putere de decizie ori fonduri uriaşe în gestiune — sunt şi ei bine aleşi, spre a da iluzia că lupta împotriva corupţiei se înteţeşte şi peste Prut.

În realitate, ca mai tot ce s-a întâmplat între cele două state româneşti după 1991, CNA doar mimează o activitate de tip DNA, de la care nu a preluat decât năravurile. Dacă deschizi situl CNA, constaţi că, într-o ţară în care s-au furat fabrici, complexe agricole de mii de hectare, hoteluri, terenuri etc., CNA instrumentează dosare de infracţiuni în perimetrul... parcărilor cu plată. Al căror prejudiciu e, probabil, de 0,0001% din totalul corupţiei actuale din Republica Moldova. În acest ritm, probabil că vom asista în curând şi la o victorie decisivă împotriva comerţului ilicit cu seminţe de floarea-soarelui! Asta, desigur, dacă nu va interveni dodonul prezidenţial, ca să apere această preţioasă relicvă sovietică, care e consumul frenetic de "bomboane agricole", a cărei prezervare fereşte mândrul stat dintre Prut şi Nistru de "pericolul românizării"...

Culmea e că, aşa cum am spus în repetate rânduri, pe lângă păpuşari sunt o mulţime de oameni cu pretenţii, în Basarabia, care cred cu tărie că Europa poate fi păcălită şi că se poate progresa şi aşa. Că lumea civilizată nu face, de fapt, distincţia între pantofii sport Puma şi cei Plima. Şi că Republica Moldova îşi va reveni, neschimbându-şi cu nimic opţiunile, obiceiurile şi metodele.

Una dintre cele mai bune definiţii ale nebuniei îi aparţine lui Einstein. Care a spus că nebunul este persoana care face lucrurile mereu la fel, dar speră ca de fiecare dată rezultatul să fie altfel. E o definiţie la care mulţi, în Republica Moldova (în special în clasa politică), ar trebui să mediteze un pic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Papa Raţă
30.04.2017, 10:20:00

Antimafie Stau bandiții în capul mesei stat vor să-și croiască - ghea vanea-n chipul ,,miresei,, și dondon crăiasă politonți cu țâța-n gură nu au țară, nu au limbă sărăcia o tot fură și pe insule se plimbă Juzii și poliția împart cașcavalul - trăiască miliția ! să-nceapă carnavalul ! dar unde-i ,,opoziția,, patrioții liberali ? - ciolanul ? inhibiția ? ori toți sunt ,, duși pe val,, ?! CNA-ul face teatru ,, a la Caragiale ,, ? iar Grecu e cumătru cu mafia cea mare ?.. Rușine, lepădaților de neam și de istorie ! Rușine, dezaxaților văduviți de memorie ! Buneii prin GULAG-uri au suferit enorm răpuși de roși balauri fără simțuri de om.. Voi, noua generație la luptă-acu ieșiți ! făr nici o compilație - tâlharii să-i zdrobiți ! Cei ce vă fură țara și-n față viitorul încătușați voi fiara - la luptă-ntreg poporul !! . . . . . . . . . . .

+3 (3 voturi)
Stefanescu Marian
30.04.2017, 10:34:06

Lupta contra corupţiei este un fel de vorbă goală şi de tragere pe sfoară şi în Moldova,şi în România şi în...Europa...

-2 (2 voturi)
ion sbucium
30.04.2017, 13:31:22

In R.Moldova nu s-au împlinit inca nici 12 luni de la intrarea oficiala si deplina in vigoare a Acordului de Asociere a RM cu UE, prevazut inițial pentru 10 ani, dar zeloșii si vigilenții "experți" de peste râu bat ALARMA, "SOS!" in R.Moldova lupta cu corupția este, cică, una mimata. In Romania Tratatul de Aderare la UE a împlinit nu 12 luni, dar 10 ani si lupta cu corupția nici pe departe nu-i pe sfârșite, exista pericolul REVANȘEI corupților, lichidării sau a subordonării DNA, dar pe astea "expertul" nu le vede, in Romania totul e OK! "Paiul" din ochiul fratelui mai mic se vede mai bine decât bârna din ochiul propriilor ochi de "frate mai mare" , gara sa alerteze UE si sa ceara sa nu mai ajute ASOCIEREA RM cu UE, s-o lase in voia soartei - prada ușoară celora care vor s-o ducă in Uniunea Vamala sau s-o anine din urma la județele Romaniei. Corupția la primăria municipiului Chișinău si la Ministerul Transporturilor nu e, cică, corupție ADEVĂRATĂ din simplu motiv ca sunt vizați in actele de corupție principalii "unioniști" - cei din PL. "Ai noștri", cică, nu pot fi atinși cu nimic, sunt liberi sa-si bată joc de capitala Chișinău si de statul R.Moldova, sa fure ca in codru si sa rămână nepedepsiți. Comparați cum a fost construit drumul M-2 pe sectorul Sarateni-Soroca si cum tărăgănează de 2 ani ministru liberal Chirinciuc construcția drumului Chisinau-Ungheni, care se va imple de gropi înainte de a fi dat in exploatare, căci lucrările se efectuează strigător la cer de NECALITATIV ci NECORESPUNZĂTOR cu standardele europene. Este deja o "tradiție" a liberalilor, inițiată de Chirtoaca la renovarea străzii Alba Iulia si a altor străzi din Chisinau, preluata de ex-ministru liberal Salaru si continuata de Chirinciuc. Batjocura liberala la construcția si renovarea infrastructurii rutiere si de cale ferata, la distrugerea spatiilor verzi etc. odată si odată se cere curmata.

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
30.04.2017, 16:46:42

Comentariu considerat abuziv.

Ivan Purchel
30.04.2017, 14:34:20

Dle Voncu. Despre tot si nimic. Numeai macar vre-un nume de familie.Sau ce,va temeti sa spune-ti cum il cheama pe Plohatniuc si cum il numeste poporu?Coruptia in statul Moldova a inflorit sub supravegherea surorei, care stia cine fura, da tot se pupa in "gingini" cu papusaru.Din 2009 niciun repros catre "fat frumosii"de la conducere. Ce reprosuri dle, daca Ghimpu canta diferambe unirii iar Lupu si Filat faceau ce le spunea papusaru. Papusaru tare mai dorea in Europa, unde trebuia sa raspunda unde-i miliardul.Ei nici acum nu mai doresc in Europa, caci nu au cu ce.Totul e distrus si vandut. In caliate de deridecator de strazi si wc sunt albanezii.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările