Ministrul Apărării, Valeriu Troenco vrea ca Moldova să-şi revizuiască statutul de neutralitate şi să adere la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul apărării, Valeriu Troenco, consideră că a venit timpul ca Republica Moldova să-şi revadă statutul de neutralitate şi să examineze posibilitatea aderării la NATO.

Valeriu Troenco şi-a argumentat poziţia prin faptul că „situaţia din Ucraina reprezintă un pericol pentru Moldova”, iar capacităţile de apărare ale armatei moldoveneşti sunt limitate. „În Ucraina au loc lupte crâncene, iar distanţa până acolo este mică. Trebuie să fim în permanenţă pregătiţi să reacţionăm, în caz de necesitate”, a declarat ministrul Apărării la Publika TV, citat de IPN.

Acesta a mai spus că, în caz de invazie externă, Republica Moldova va solicita ajutor din exterior, în special de la blocul NATO. „Blocul NATO a devenit garantul stabilităţii şi apărării intereselor celor mici. Altă forţă care ar putea rezista Federaţiei Ruse practic nu există”, a spus ministrul.

În acelaşi timp, Troenco se arată convins că Armata Naţională va face faţă unui conflict de ordin intern, în special la potenţiale acţiuni de natură să împiedice semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 

Asistentul adjunct al Secretariatului General NATO pentru Probleme Politice şi Politică de Securitate, James Appathurai, a declarat într-un interviu pentru Adevărul că NATO nu poate interveni militar pe teritoriul Moldovei, în cazul unei posibile ofensive ruseşti.

„Republica Moldova are un statut de neutralitate pe care-l respectăm. Nimeni nu vorbeşte despre trimiterea de trupe în Ucraina, iar Ucraina n-a solicitat militari NATO pe teritoriul ei. Trebuie să ne concentrăm pe instrumentele cele mai eficiente de aplanare a crizei, în contextul în care în Ucraina se desfăşoară un război hibrid, cu componente informatice, trupe speciale fără elemente de identificare, trafic de arme orientat către anumite grupuri din ţară“, a precizat oficialul NATO.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că România nu va trimite trupe pentru aplanarea unui conflict deschis în Moldova. „Pentru mine ce s-a întâmplat în Crimeea e o proiecţie a ce se poate întâmpla în Republica Moldova. Acest lucru nu-l putem privi la rece, e o chestiune sentimentală. În niciun caz România nu va interveni militar în Republica Moldova, să tăiem din capul locului că România invadează Republeca Moldova“, a precizat şeful de stat român.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite