Ministrul Eduard Grama demisionează din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a înaintat o cerere către Guvern prin care solicită să fie demis din funcţie.

„Având în vedere circumstanţele menţionate, Prim-ministrul Pavel Filip a transmis astăzi o scrisoare preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prin care propune revocarea domnului Eduard Grama din funcţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Procuratura Anticorupţie a expediat joi, 16 martie, un demers la adresa lui Pavel Filip, prin care a fost solicitată suspendarea provizorie a lui Eduard Grama din funcţia de ministru, în legătură cu desfăşurarea urmării penale.

Ofiţerii CNA au desfăşurat în dimineaţa de miercuri, 15 martie, percheziţii la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Percheziţiile au avut loc în dosarul privind tentativa de înstrăinare a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni.

În urma percheziţiilor, care au avut loc inclusiv în biroul de serviciu al ministrului Agriculturii, Eduard Grama, acesta a fost reţinut şi escortat la sediul CNA pentru audieri.

În timpul audierilor ministrul a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a acuzat probleme de sănătate. Medicii au decis ca, având în vedere intervenţia chirurgicala pe cord, pe care a suferit-o anterior, sunt necesare investigaţii suplimentare.

Un consiliu, format din mai multi medici, a decis ca el sa rămână sub supraveghere medicala într-o instituţie specializata. Medicii urmează sa transmită procurorilor toate actele medicale care stau la baza acestei solicitari.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Grama a fost reţinut pentru 72 de ore. Ulterior, în funcţie de rezultatele procesului urmării penale procurorii vor decide dacă vor cere eliberarea mandatului de arestare pe numele ministrului sau nu. 

Morari nu a oferit detalii despre perioada în care ministrul ar fi luat mită sau despre ce sumă este vorba.

„Urma să întreprindă acţiuni pentru a ajuta persoanele care doreau să intre în posesia terenului. Alte circumstanţe ţinând cont că la moment desfăşurăm acţiuni de urmărire penală nu vă pot difuza. Mai mult ca atât, ţineţi cont de principiul prezumţiei nevinovăţiei”, a subliniat Viorel Morari.

Amintim că în noiembrie 2016, în acelaşi dosar alte 12 persoane, printre care funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi. Aceştia au fost învinuiţi că ar fi creat o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a a terenului din comuna Stăuceni. 

Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite