Ministrul Mediului: Nu există un pericol ca Chişinăul să rămână fără apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Nistru FOTO Adevărul
Râul Nistru FOTO Adevărul

Nu există riscul ca municipiul Chişinău să rămână fără apă potabilă. Asigurările sunt date de ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, în contextul în care Ucraina a dat în exploatare a 4-a turbină din cadrul complexului hidroenergetic de pe Nistru, notează IPN.

Potrivit ministrului, darea în exploatare a celei de-a 4-a turbine nu afectează debitele de apă ale Nistrului. Totuşi, calitatea fluviului va fi afectată, dacă Kievul nu renunţă la ambiţiile de a da în exploatare şi celelalte 3 turbine ale complexului hidroenegetic. Potrivit ministrului, evitarea unui astfel de scenariu este negociat pe platforma Comisiei nistrene.

Ministrul Mediului spune că Republica Moldova este în negocieri cu partea ucraineană privind identificarea unei soluţii reciproc avantajoase, astfel încât ambiţiile energetice ale Kievului să nu afecteze calitatea fluviului Nistru. Potrivit oficialului, se discută, inclusiv, ideea compensării Republicii Moldova pentru prejudiciile aduse de complexul hidroenergetic ucrainean.

„Se caută soluţii pentru a aduce regulile de funcţionare ale complexului hidroenergetic nistrean la nivelul unui acord internaţional, în care Republica Moldova să joace un rol activ în procesul de eventuale modificări, în procesul de monitorizare a funcţionării complexului. Se discută chiar ideea creării unui mecanism de compensare. Pe ape transfrontaliere sunt acorduri care s-au negociat 50 de ani, de asta mai bine îl negociem mult timp, dar bine”, a spus Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Iuliana Cantaragiu dă asigurări că nu poate fi vorba despre o secare a râului Nistru, astfel încât Chişinăul să rămână fără apă potabilă. Deşi în luna august Kievul a dat în exploatare a 4 turbină a complexului, ministrul spune că acest lucru nu schimbă starea fluviului.

„Pericol ca Chişinăul să rămână fără apă potabilă nu există. Nistrul nu se distruge atât de simplu. Sursa de apă potabilă pentru Chişinău este Nistru şi aşa va rămâne. De la darea în exploatare a celei de-a 4 turbine, debitele nu se schimbă. Ca să fie date în exploatare şi următoarele 3 turbine, e nevoie de volume mari de apă. Anume instalarea celorlalte turbine şi modul de funcţionare a complexului este subiectul negocierilor”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Încă în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk 4 turbine pentru producerea energiei electrice şi planifică să mai instaleze încă 3. Potrivit ecologiştilor, acţiunile părţii ucrainene afectează calitatea apei fluviului, iar în câţiva ani am putea asista chiar la secarea acestui fluviu. Fluviul Nistru asigură 70% din necesităţile de apă potabilă ale Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite