Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sergiu Puşcuţa face precizări la proiectul aprobat de Guvern prin asumare de răspundere

0
3 Apr 2020 13:35:37
Autor: Iurii Botnarenco

Vicepremierul Serghei Puşcuţa, ministru al Finanţelor, susţine că criticile asupra unor prevederi din proiectul pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt lansate de cei care nu au încercat să intre în esenţa propunerilor. Ministrul a venit într-un briefing de presă cu precizări pe marginea proiectului, transmite IPN.

„Referitor la acele taxe de utilizare a subsolului. Ca urmare a acestor modificări, sumele preconizate a fi încasate la buget de la utilizarea subsolului cresc de două ori”, a declarat Serghei Puşcuţa.  
 
„Legat de eventuala redeschidere a magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Citiţi atent proiectul de lege. Găsiţi măcar un punct din acest proiect care se referă la zona transnistreană. Vă asigur, nu o să-l găsiţi. Nu este aşa ceva în acest proiect”, afirmă vicepremierul.

Potrivit ministrului, ceea ce propune Guvernul să modifice se referă la regimul de lucru conex activităţii magazinelor duty free. „Vreau să amintesc, conform acelor modificări operate în Codul Fiscal în octombrie 2019, s-au strecurat anumite momente cu impact negativ asupra producătorilor locali. Astfel, la ziua de astăzi, producătorul autohton care livrează mărfuri în zona duty free urmează să calculeze şi să achite acciza la buget”.

„Totodată, conform legislaţiei, este prevăzut că magazinul duty free, în cazul în care vinde aceste mărfuri în regim de intrare în Republica Moldova, urmează să calculeze şi să achite acciza. Astfel, pe bonurile care sunt primite de la producătorul autohton în magazinul duty free şi care ulterior se vând pe direcţia de intrare în Republica Moldova, acciza se aplică de două ori. Se aplică dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să devină totalmente necompetitive cu mărfurile de import care se vând în regimul de duty free şi unde acciza se aplică o singură dată”, explică ministrul finanţelor.

Referitor la Legea tutunului, Serghei Puşcuţa a spus că autorităţile nu renunţă, ci amână măsura care va interzice expunerea la vedere a produselor de tutun în unităţile comerciale. Pe timp de pandemie, nu este momentul pentru astfel de măsuri, a explicat oficialul.

https://www.ipn.md/ro/ministrul-finantelor-face-precizari-la-proiectul-aprobat-prin-asumare-7966_1072657.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii