Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Moldova refuză să livreze Ucrainei avioanele MIG - 29. Îi va oferi medicamente şi echipamente medicale

4
14 May 2022 10:38:51
Autor: Iurii Botnarenco
Avion MIG-29. FOTO simbol
Avion MIG-29. FOTO simbol

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău spune că în următoarele zile Republica Moldova va trimite Ucrainei un lot consistent de medicamente şi echipamente medicale. De asemenea, o echipă de genişti din Republica Moldova va merge în Ucraina pentru a ajuta la deminarea teritoriilor.

Igor Grosu spune că i-a comunicat omologului său ucrainean că acesta este ajutor imediat pe care Chişinăul îl poate oferi Ucrainei, însă nu poate fi vorba despre transmiterea celor 6 MIG-uri 29, notează IPN. Întors recent de la Kiev, preşedintele Parlamentului spune că a ajuns la Kiev pe un traseu stabilit de partea ucraineană, iar din motive de securitate, delegaţia moldovenească s-a întors acasă în aceeaşi zi. Igor Grosu spune că Moldova va oferi tot ajutorul necesar ţării vecine, în limitele statutului de neutralitate prevăzut de Constituţie. „Suntem gata să-i ajutăm cu echipa noastră de genişti. Avem genişti profesionişti. Au fost solicitări la capitolul medicamente, am zis că le pregătim un lot. În următoarele zile vom conveni cui să transmitem acest lot de medicamente şi echipamente medicale. Le-am spus că le facilităm tranzitul mărfurilor pe care Ucraina doreşte să le exporte. Ucraina este grânarul Europei. Multe ţări europene importau grâu din Ucraina şi acum putem folosi teritoriul ţării noastre, calea ferată, drumurile pentru tranzit. Porturile ucrainene sunt blocate, iar primii care îi pot ajuta suntem noi. Asta facem”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune. Igor Grosu spune că epopeea MIG-urilor a fost amplificată de opoziţia parlamentară de la Chişinău care ar încerca să obţină capital politic pe seama acestui subiect. Preşedintele Parlamentului spune că i-a explicat foarte clar omologului său ucrainean că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară. „Le-am spus că nu-i posibil, legea nu ne permite, statutul de neutralitate nu ne permite. Faptul că se încearcă inflamarea acestui subiect este o speculaţie politică. Este o încercare a opoziţiei noastre de a specula, aşa cum au speculat şi cu simbolurile de 9 mai. Ucraina e în situaţia în care solicită ajutor de peste tot pentru că este în război. Dar este corect să comunicăm şi să le explicăm unde putem ajuta şi unde nu ne permite legislaţia”, a mai spus Igor Grosu. Preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi preşedintele comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, sunt singurii oficiali din Republica Moldova care au vizitat Ucraina de la începutul războiului în 24 februarie. Cei doi oficiali au avut întrevederi cu preşedintele Radei Supreme de la Kiev şi au vizitat localitatea Bucea, cunoscută pentru atrocităţile comise de armata rusă în rândul populaţiei civile.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ludwig
14.05.2022, 12:21:24

Nici noi nu dam cele 30 mig-uri 21 ce nu le mai folisim . Nu inteleg de ce. Slovacia a dat sistemul s300, dar acolo e alta mentalitate.

0 (2 voturi)
Mihăiţă Baston
14.05.2022, 12:42:31

Probabil pentru a evita riscul capturării electronicii modernizate de pe MIGuri de către ruși . Nu spun că e neapărat un motiv suficient dar e un motiv care de bine de rău stă în picioare.

0 (2 voturi)
in bogus, again...
14.05.2022, 15:05:02

fiindca ucrainienii nu au cerut si probabil nici nu ar avea ce face cu mig21. in masura in care nu mai au nici macar cu ce sa le intretina. pe cele pe care le-au avut le-au vindut prin 2008-2009....

+1 (1 vot)
c m
14.05.2022, 13:41:47

Moldovenii cer voie rusilor si cand se duc la buda!!! In schimb sunt cu mana intinsa la pomana ...

-1 (1 vot)
Modifică Setările