„Moldovagaz”, precizări în contextul declarării stării de urgenţă în sectorul energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

În contextul declarării de către Comisia Pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a nivelului de alertă pe piaţa gazelor naturale, SA „Moldovagaz” vine cu mai multe precizări pentru consumatorii săi.

Volumul de gaze naturale inclus în contractul cu SAP „Gazprom” pentru livrare Republicii Moldova (partea dreaptă a Nistrului) în luna octombrie curent constituie 53,8 mil. m3.. Acesta corespunde capacităţilor anuale rezervate de către SAP „Gazprom” în anul 2020 pentru SA „Moldovagaz” pentru transportarea gazelor naturale prin sistemului de transport gaze din Ucraina şi acoperă necesităţile consumatorilor protejaţi din ţară (48,489 mil. m3) în perioada indicată.  

Rezervarea capacităţilor suplimentare ale sistemului de transport din Ucraina, care ar acoperi integral necesarul de 90 mil. m3 pentru Republica Moldova (partea dreaptă a Nistrului) pentru luna octombrie curent, urma să fie efectuată prin intermediul licitaţiei conform calendarului ENTSOG pe platforma RBP la data de 20 septembrie 2021.

Deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilităţii contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităţilor deja rezervate de SAP „Gazprom”.

Astfel, la începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută.

În legătură cu deficitul de gaze naturale în Republica Moldova, a apărut necesitatea declarării de către Comisia Pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a nivelului de alertă pe piaţa gazelor naturale.

Nivelul de alertă prevede implementarea de către întreprinderile de gaze a seriei de acţiuni care permit gestionarea crizei de gaze fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri de urgenţă, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejaţi.

De menţionat că se consideră consumatori protejaţi următoarele categorii de consumatori finali:

1) toţi consumatorii casnici ale căror instalaţii de utilizare sunt racordate la o reţea de distribuţie a gazelor naturale;

2) întreprinderile şi instituţiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădiniţele de copii, orfelinatele, instituţiile de învăţămînt, instituţiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o reţea de distribuţie a gazelor naturale;

3) centralele termice racordate la o reţea de transport sau de distribuţie a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicaţi la subpunctele 1) şi 2), cu condiţia că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

Din deciziile luate de Comisia Pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova pe 13.10.2021 se remarcă următorele:

- A fost impusă S.A. „Energocom” obligaţia de serviciu public de furnizare a gazelor naturale în vederea asigurării unei soluţii de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, în scopul achiziţionării volumului de gaze naturale necesar pentru suplinirea deficitului estimat de SA „Moldovagaz” pentru perioada lunilor octombrie şi noiembrie ale anului 2021,

- S-a desemnat SRL „Moldovatransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport responsabil pentru gestionarea stării de alertă;

- SA „Moldovagaz” va continua discuţiile cu SAP „Gazprom”, în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale, cu implicarea Guvernului RM, în aspectele ce ţin de securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

În cele din urmă, SA „Moldovagaz”, vă informează, că depune toate eforturile necesare pentru asigurarea furnizării continue a gazelor naturale tuturor consumatorilor săi.

Nu în ultimul rând, facem un apel către consumatori să raţionalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depăşit mai uşor nivelul de alertă declarat. 

Republica Moldova va declara stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom, a declarat miercuri vicepremierul Andrei Spînu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite