Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Moldovagaz vine cu precizări referitor tariful pentru consumatorii finali

0
18 Jan 2020 11:57:26
Autor: Iurii Botnarenco

SA „Moldovagaz” reiterează că prioritatea sa este restructurarea tuturor întreprinderilor, restructurarea devierilor financiare, optimizarea şi reducerea costurilor, astfel încât reducerea tranzitului de gaze să nu afecteze tarifele finale pentru aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor, transmite IPN.

Compania explică într-un comunicat de presă că tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente. Printre acestea se numără costul gazelor naturale achiziţionate, care depinde de preţul de achiziţie în dolari SUA şi de rata monedei naţionale. De asemenea, este vorba despre costul transportului pe gaz (tarif de transport gaz), costul de distribuţie a gazelor (tariful de distribuţie a gazelor), precum şi costul aprovizionării cu gaz (costurile furnizorului şi rentabilitatea).

În structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului de gaze este de doar 3,7%. Restul, 96,3%, se referă la costul gazelor naturale şi la costurile de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale. Dintre acestea, 71,4% reprezint costul gazelor naturale.

Decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică din decembrie 2019, care a majorat tariful pentru transportul gazelor naturale, ar putea duce teoretic la o creştere a tarifului final pentru furnizarea consumatorilor naturali cu doar 2%. Dar, pentru a nu modifica tariful actual, este necesar să se reducă costurile rămase asociate cu achiziţionarea de gaze naturale, precum şi costurile de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale cu 2,1%.

SA „Moldovagaz” îşi propune să realizeze aceasta prin reducerea preţului gazelor naturale de la 178,5 dolari, prevăzut în tariful actual, la cel mult 173 de dolari planificaţi pentru 2020. De asemenea, prin reducerea costurilor de distribuţie şi de furnizare, inclusiv reorganizarea întreprinderilor şi optimizarea costurilor pentru toate tipurile de activităţi.

Compania menţionează că are pierderi cauzate de inconsecvenţele tarifare şi de necesitatea compensării acestor pierderi. Tarifele curente au fost aprobate în 2018. Aceste tarife prevedeau preţul de achiziţie a gazelor naturale în valoare de 178,5 de dolari pentru o mie de metri cubi, la cursul de 17,68 lei pe un dolar (3155,9 lei / 1000 m3). De fapt, în 2018, preţul real al gazelor a fost de 217,46 dolari (3670 lei / 1000 m3), iar în 2019 – 233,67 dolari (mai mult de 4 000 lei/1000 m3). Astfel, numai datorită creşterii preţurilor la gaz în perioada 2018-2019 SA „Moldovagaz” a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. Aceste abateri financiare negative pot fi acceptate în calculele tarifare pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a nu afecta valoarea lor, consideră „Moldovagaz”.

https://www.ipn.md/ro/moldovagaz-vine-cu-precizari-referitor-tariful-pentru-consumatorii-finali-7967_1070894.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările