Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Moldovenii care au adus în ţară maşini cu numere străine până pe 1 noiembrie le pot înmatricula cu doar 30% din suma stabilită de legislaţie

0
3 Nov 2016 09:02:42
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Guvernul a aprobat miercuri, 2 noiembrie, o serie de modificări la actele legislative în vigoare. Acestea stabilesc noi condiţii pentru deţinătorii de autovehicule înregistrate în străinătate. De exemplu, cei care conduc o maşină cu numere de înmatriculare transnistrene, însă au permis de conducere moldovenesc, vor fi amendaţi.

Persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul ţării până în data de 1 noiembrie curent autoturisme cu numere de înmatriculare străine au dreptul să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizului în mărime de 30% din cota accizului stabilită pentru 2016.

Pentru a beneficia de reducere, persoanele trebuie să prezinte certificatul de achitare a vinietei. Autovehiculele respective urmează să fie înregistrate la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în perioada 1 decembrie 2016-1 februarie 2017. Autoturismele înregistrate în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi mun. Bender nu cad sub incidenţa acestei prevederi.

O altă modificare prevede că persoanele străine, care deţin permis de conducere eliberat de ţara de evidenţă permanentă a mijloacelor de transport, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile. În acest caz, aceştia vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de  zile de aflare în Republica Moldova.

Totodată, se interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu plăcuţe eliberate în unităţile administrativ-teritoriale din regiunea transnistreană, aflate în posesia sau folosinţa persoanelor fizice care deţin permis de conducere al Republicii Moldova. Poliţia va fi în drept să aplice şoferilor o amendă de la 25 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Proiectul de lege, precum a menţionat ministrul finanţelor Octavian Armaşu, îşi propune asigurarea echităţii fiscale între persoanele care deţin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova şi cele care deţin autovehicule neînmatriculate. Totodată, modificările vor contribui la creşterea siguranţei în trafic, vor reduce nivelul poluării mediului de către autoturisme, precum şi la sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările