Moscova nu vede posibilă reaprinderea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transnistria

La Moscova nu se vede posibilitatea unui conflict armat în Transnistria în acest moment, deşi unele surprize sunt posibile. Experţii ruşi acuză autorităţile de la Kiev că sunt interesate să intensifice tensiunea din regiunea transnistreană mai mult decât oricine altcineva, se arată într-o analiză TASS.

Blocadă economică a Republicii Moldova şi a Ucrainei împotriva Transnistriei vine într-un moment delicat pentru regiunea separatistă care de ceva timp se confruntă cu o criză economică majoră. În luna iulie, au fost prezentate planurile prin care se vor crea puncte de control moldo-ucrainene comune la graniţa dintre Transnistria şi Ucraina. În acest context, Transnistria consideră că dincolo de situaţia actuală catastrofală a economiei sale, viaţa şi securitatea populaţiei de pe malul stâng al Nistrului este pusă în pericol. Noul premier al Moldovei, Valeriu Streleţ, a declarat recent că Chişinăul are de gând să elaboreze un calendar pentru reintegrarea Transnistriei. „Am de gând să mă întâlnesc cu Evghenii Şevciuk, liderul de la Tiraspol şi să-l conving că Transnistria poate dobândi un statut special”, a declarat Streleţ.

Şanse slabe pentru un acord între Chişinău şi Tiraspol

Vladimir Zharikhin, directorul adjunct al Institutului de Studii CSI, consideră că situaţia actuală nu este uşor de gestionat. „Autorităţile de la Kiev au încercat să adopte o atitudine mai dură şi astfel nu au reuşit să obţină un sprijin consistent din partea autorităţilor de la Chişinău, contrar aşteptărilor iniţiale. Moldova este conştientă că există posibilitatea unui conflict armat în Transnistria. Chiar dacă acesta poate fi rezultatul final, Moldova nu doreşte ca acest lucru să se întâmple. Cu atât mai mult când sentimentul actual în Republica Moldova este puternic pro-rusesc, în ciuda propagandei ostile pro-europene şi a voturile exprimate de susţinătorii integrării în UE”, explică Zharikhin. Acesta este de acord cu Jagland în ceea ce priveşte riscul scăzut al unui conflict în Transnistria în prezent, luând bineînţeles în calcul şi eventualele provocări capabile să declanşeze un şir necontrolat de evenimente. „Kievul este interesat să agite situaţia din Transnistria mai mult decât oricine altcineva. Acest lucru ar distrage atenţia de la politicile sale din Donbas. Cu siguranţă SUA a fost activă şi aici. Washingtonul este interesat să destabilizeze situaţia din Europa”, subliniază expertul. 

Cu toate acestea, Zharikhin consideră că nu există şanse să se obţină un acord între Chişinău şi Tiraspol pentru reintegrarea Transnistriei. „Ar trebui să fie amintit faptul că, la un moment dat ambele părţi au convenit asupra unei structuri confederative într-un stat comun. Presiunea externă a făcut ca acest lucru să fie irealizabil”, precizează Zharikhin.

Reintegrarea Transnistriei cu Republica Moldova, o obţiune valabilă

Alexander Gushchin, politolog la Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, este de acord cu modul în care Jagland vede situaţia actuală. „În cazul unei situaţii şi mai tensionate în sud-estul Ucrainei, regiunea transnistreană poate fi de folos ca factor de destabilizare. O provocare poate avea loc, dar numai în cazul în care situaţia generală din sud-est se înrăutăţeşte. Nu mă aştept asa devreme la un război la scară largă”, menţionează expertul. În opinia sa, calea reintegrării Transnistriei cu Republica Moldova rămâne valabilă, deşi pentru unioniştii din Moldova nu ar fi o opţiune tocmai dezirabilă. „Teoretic, pe viitor posibilitatea unei autonomii largi, aproape de confederaţie sau federaţie, poate fi discutată. Pentru moment este greu să ne aşteptăm ca, în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Europa, să se elaboreze o comună poziţia cu privire la această problemă. În viitorul îndepărtat, în cazul în care există o relaxare a tensiunilor, vectorul public în sprijinul unei federaţii poate obţine un sprijin mai mare, inclusiv de la Moscova”, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite