Moscova vrea să-şi facă Legiune Străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputat rus originar din Transnistria vrea ca Moscova să înfiinţeze o Legiune Străină după modelul Franţei, urmând ca acest corp militar să fie folosit în afara graniţelor Federaţiei Ruse.

Deputatul Dumei de Stat, membrul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Roman Hudiakov s-a adresat Ministerului Apărării cu propunerea de a examina posibilitatea creării în cadrul armatei ruse a unei unităţi militare formate din cetăţeni străini. Se presupune că unitatea va fi creată după modelul Legiunii străine franceze. Potrivit lui Hudiakov, legiunea străină rusă poate deveni un garant al stabilităţii în Asia Centrală şi o ripostă la posibila agresiune a Califatului Islamic în regiune. Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată această iniţiativă.

Ruşii se tem de Statul Islamic

Portalul Izvestia menţionează că Statul Islamic a formulat deja ameninţări la adresa Rusiei. Potrivit unor surse anonime ale Izvestia, o eventuală campanie împotriva Rusiei va fi condusă de comandantul Omar al-Shishani. O altă temere a ruşilor este că teroriştii Statului Islamic pregătesc un atac asupra ţărilor din Asia Central din Afganistan. Potrivit deputatului, legiunea străină ar putea să nimicească teroriştii înaintea intervenţiei acestora pe teritoriul rus. 

Roman Hudiakov este convins că o asemenea unitate militară, creată după modelul Legiunii Franceze, va permite Rusiei să nu apeleze la propria armată, dar să recurgă la contingentul străin în cazul unui conflict armat. Hudiakov susţine că este cunoscut faptul că Legiunea Franceză este constituită dintr-un contingent de peste 40 de mii de mercenari de diferite naţionalităţi, iar această unitate militară adesea este implicată în operaţiuni în afara Franţei (n.r. în prezent Legiunea Străină Franceză numără aproximativ 8.000 de militari). 

Potrivit deputatului, mercenarii vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu militarii din armata rusă şi vor avea oportunitatea de a obţine cetăţenia statului rus după şase ani de servciu militar cu contract. 

Hudiakov se întreabă de ce soldaţii ruşi trebuie să moară, în timp ce din Legiunea franceză fac parte mercenari din 136 de ţări şi nici unul din ei nu moare. O legiune similară a Federaţiei Ruse ar constitui un răspuns la provocările lumii moderne – securitatea globală şi terorismul. „Nu ne putem permite să închidem ochii asupra faptului că fanaticii Statului Islamic pregătesc deja o ofensivă în Asia Centrală şi Rusia. Noi trebuie să-i oprim în dincolo de graniţele noastre şi, de preferinţă, fără participarea armatei noastre”. Roman Hudiakov a argumentat că costurile de întreţinere a unităţilor militare de acest tip nu sunt foarte mari, exemplificănd că salariul în Legiunea franceză constituie mai puţin de o mie de euro.

Uzbeci şi tadjici pentru Rusia

Parlamentarul rus este convins că cetăţenii din Uzbekistan şi Tadjikistan vor fi bucuroşi să se alăture legiunii. Instructorii şi comandanţii vor fi ofiţerii ruşi. Această schemă, într-o oarecare măsură, este implementată deja în Tadjikistan. Toţi militari tadjici sunt instruiţi în instituţiile de profil din Rusia. „Rămâne să legalizăm toată treaba aceasta. Avem suficientă experienţă şi resurse. Securitatea naţională şi vieţile soldaţilor noştri sunt mai scumpe”, a adăugat parlamentarul. Autorul propunerii consideră că în condiţiile războiului hibrid pe care îl duce SUA, realizarea acestui proiect este vitală pentru Rusia. 

Hudiakov dă exemplul SUA, despre care vorbeşte că au adoptat un comportament arogant: organizează campanii militare private, atunci când oficial nu pot trimite armata lor. În aceste condiţii Rusia trebuie să acţioneze mai dur şi după regulile americanilor. Deputatul propune ca anumite detaşamente din legiune să fie trimise în Novorossia. „Cel mai important, vreau să subliniez, este că o asemenea formaţiune militară este din punct de vedere ideologic mai motivată decât campaniile militare private, care luptă doar pentru bani. A fi legionar, înseamnă a face parte din elită”, adaugă deputatul.

Mercenari fără garanţii

Duma de Stat a examinat deja o iniţiativă privind oferirea străinilor dreptului de a se înrola în armata rusă. Prim-vicepreşedintele comisiei însărcinată cu probleme de apărare, Serghei Jigarev a declarat că, anterior, a venit cu o iniţiativă privind oferirea cetăţenilor străini posibilităţii să se înroleze în forţele armate ale Federaţiei Ruse, iar drept element motivaţional a propus oferirea cetăţeniei ruse militarului şi familiei acestuia după finalizarea contractului. 

Această iniţiativă nu a obţinut un aviz pozitiv de la departamentul juridic al guvernului rus. „După mine, ideea nu e proastă, în armată ar fi putut să se înroleze pe bază de contract specialişti, inclusiv cetăţeni ai altor state cu studii superioare”, consideră Jigarev. 

Impedimentul cel mai important în calea creării unei legiuni străine ar fi, potrivit lui Serghei Jigarev, lipsa unităţilor militare în afara graniţelor Rusiei. 

Se poate întâmpla astfel că Rusia va înarma cetăţeni străini, îi va instrui să folosească armele, iar aceşti oameni nu au nici o obligaţiune faţă de Federaţia Rusă. Dacă luăm ca şi model Legiunea franceză, aceasta mereu a activat în afara teritoriului Franţei. „Aici trebuie să ne dăm seama cu certitudine unde se va afla legiunea rusească dacă aceasta va fi creată – nu o putem lăsa în Rusia”, a subliniat deputatul.

Ţinta: Asia centrală

Redactorul şef al revistei „Garda Naţională”, Igor Korotcenko crede că crearea unei structuri militare de acest fel va consolida stabilitatea în regiunea Asiei Centrale. Korotcenko consideră că această iniţiativă merită o atenţie deosebită dacă va fi elaborată juridic corect. Expertul crede că denumirea de „Legiune străină” nu este una oportună pentru Rusia, cu toate acestea crearea unei unităţi militare formate din contingente străine care pot fi folosite la localizarea islamiştilor în statele Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan), este necesară pentru menţinerea păcii şi securităţii. „În primul rând este nevoie de opinia Ministerului Apărării”, a adăugat expertul militar. 

Igor Korotcenko a relatat portalului „Izvestia” că în ultimii ani, sectorul militar acordă o atenţie considerabilă consolidării potenţialului de luptă a ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, în mod special Tadjikistanului, unde există un risc mai mare a unei expansiuni a talibanilor. 

„După ce americanii vor părăsi Afganistanul, mullahii îşi vor concentra atenţia asupra vecinilor lor”, spune Korotcenko. Acesta este motivul pentru care ruşii instruiesc gratuit ofiţeri, specialişti în tehnică militară şi oferă tehnică din arsenalul lor. „Desigur, în primul rând trebuie să lupte contingentele naţionale, pentru că noi nu putem plăti cu sângele soldaţilor noştri stabilitatea din Asia Centrală. O legiune străină s-ar descurca de minune cu un asemenea obiectiv”, mai consideră Igor Korotcenko. 

Potrivit expertului militar, ameninţarea pe care o reprezintă extremismul islamic este gravă. Anumite celule ale Statului Islamic pot apărea pe teritoriul Federaţiei Ruse, deoarece pentru această structură luptă şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Unii experţi oferă sunt mai sceptici cu privire la iniţiativa formării unei Legiuni străine. În special Aleksandr Skakov, coordonatorul Centrului pentru studierea ţărilor din Asia Centrală şi Caucazul din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, consideră că există posibilitatea ca legionarii să treacă de partea Califatului islamic: „Nu avem garanţia că cetăţenii acestor state nu vor trece de partea inamicului în procesul unui conflict armat. Este nevoie de un control foarte riguros”. 

Roman Hudiakov, un deputat cu trecut violent

Este un politician rus  născut la Tiraspol în 1977. Deputat în Duma de Stat pe lista partidului lui Vladimir Jirinovski – Partidul Liberal Democrat din Rusia. Este preşedintele Partidului Liberal Democrat rus din Transnistria. Presa din regiunea separatistă scrie că în perioada când Hudiakov a locuit în Transnistria, acesta a avut un comportament agresiv faţă vecini pe care i-a ameninţat cu o armă, a ameninţat-o şi pe proprietara apartamentului pe care îl închiria, nu a plătit chiria, a stricat mobila şi electrocasnicele din apartament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite