Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Moştenirea jurnalistului basarabean Constantin Tănase

3
31 Oct 2014 08:55:32
George Damian

Moartea jurnalistului român de la Chişinău Constantin Tănase lasă un gol în presa românească dintre Prut şi Nistru. Constantin Tănase a fost un jurnalist de cursă lungă care s-a aruncat într- o luptă fără sfârşit, anume bătălia pentru limba română în Basarabia.

Jurnalismul a fost doar una din armele folosite de Constantin Tănase în această bătălie – poate şi de aici au apărut nenumăratele invidii şi răutăţi la adresa lui din partea unor colegi de breaslă. Unii dintre cei care se declară jurnalişti profesionişti la Chişinău nu au fost în stare să-i egaleze performanţele lui Constantin Tănase. Bătălia pentru limba română în Basarabia a început-o cu mai bine de 20 de ani în urmă şi nu a abandonat-o nici o secundă. Majoritatea jurnaliştilor de limbă română dintre Prut şi Nistru i-au fost colegi ori ucenici lui Constantin Tănase.
 
În anii 90 nu îţi trebuiau trei degete ca să numeri publicaţiile tipărite în româneşte la Chişinău, iar limba română de la televiziune şi radio devenise subiect de bancuri. Fără să lase deoparte specificul basarabean, Constantin Tănase a scos din spaţiul public multe calchieri inutile ruseşti. Nu a fost un adversar al limbii ruse – a fost un promotor al limbii române. Editorialele lui au educat cititorii basarabeni în folosirea unei limbi curate, eliberate de balastul nefolositor rusesc. Iar ucenicii lui, răspândiţi azi prin toate redacţiile din Chişinău au deprins şi dus mai departe această artă a limbii române curate.
 
În Chişinău există unii care încearcă din răsputeri să imite forme fără fond din Bucureşti, uitând că Basarabia trebuie să-şi aducă specificul său în România. Constantin Tănase a promovat permanent originalitatea basarabeană, iar publicaţiile sale au fost proprii Chişinăului, fără a fi prin asta mai puţin româneşti. Constantin Tănase a fost acuzat de duşmani că ”românizează” Basarabia – însă în cazul lui nu a fost vorba de o ”românizare” care să imite Bucureştii, Constantin Tănase nu a făcut altceva decât să scoată la lumină limba română din Basarabia acoperită de zgura imperiului sovietic.
 
Această luptă de un sfert de secol a lui Constantin Tănase a lăsat în urmă la Chişinău un spaţiu public care aparţine limbii române, prin oamenii care s-au aflat în jurul lui şi prin publicaţiile pe care le-a creat şi condus. Iar pentru modificarea acestei moşteniri va fi nevoie de o nouă ocupaţie militară a Basarabiei, de noi deportări şi crime – care sper din tot sufletul că nu se vor mai produce vreodată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Actorul Vasile Butnaru
31.10.2014, 18:40:40

Adevarul si Dreptatea costa foarte scump. Gheorghe Ghimpu,Gheorghe David,Valeriu Graur,Grigore Vieru, Andrei Vartic si alti basarabeni au platit cu viata pentru Adevarul si Dreptatea Nationala.Ziua de joi (30 octombrie 2014) a sosit pe poteci necunoscute..."Cineva" a batut la Usa Sufletului Constantin Tanase si a vorbit mai mult in soapta: Constantin,a venit Timpul Tau...Grabeste-te.Constantin Tanase a fost foarte corect si a achitat taxa obligatorie pentru ADEVARUL si DREPTATEA NATIONALA....

+2 (2 voturi)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
2.11.2014, 21:18:50

3 Coincidente „istorice„ asasine„: - La 4 oct.2011 editorialistul Constantin Tanase a fost internat la Institutul de Cardiologie, fiind diagnosticat cu hipertonie /infarct/ Tot în acea zi, fiul său, Sandu Tănase a fost ales în funcţia de preşedinte al Curtii Constituţionale pe un termen de 3 ani, cu 5 din 6 voturi. /şi reales iarăşi la 6 oct. 2014 pentru încă 3 ani/. Și iarăşi tatăl lui se îmbolnăveşte exact ca în oct.2011 - da, da, INFARCT LA COMANDĂ ca sa moară „subit„ la 30 oct. 2014 / Da, da, iarasi da, la 30 oct. dar deja în 2014, la 22 de ani de la asasinarea /accident la comandă/ la 30 oct.1992 a altor doi mari TITANI UNIONIŞTI, cuplul de cantăreți Doina Marin și Ion Aldea-Teodorovici - Data de 30 octombrie este o zi fatidică şi sinistră /începând cu 1991/- un simbol macabru ? - e Ziua Memoriei Victimelor Represiunilor Politice din fosta URSS. La 31 octombrie este și Ziua Halloween, ziua unor ritualuri satanice cu sacrificii umane în timpurile străvechi. Veșnică Pomenire Lui !

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
2.11.2014, 21:22:17

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările