Actualitate

articolul anterior articolul urmator

NATO şi România sunt angajate în menţinerea stabilităţii Republicii Moldova şi Ucrainei

1
16 Jan 2015 13:31:36
Autor: Adevărul Moldova
Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg. FOTO presidency.ro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat, vineri, contribuţia Bucureştiului la misiunile Alianţei şi a declarat că NATO şi România sunt angajate ferm în menţinerea stabilităţilor vecinilor, inclusiv a Republicii Moldova şi Ucrainei, transmite Mediafax.

Jens Stoltenberg a declarat într-o conferinţă de presă comună cu Klaus Iohannis la sediul NATO din Bruxelles, că a avut "o discuţie excelentă" cu preşedintele României, căruia i s-a adresat cu formula "dragă Klaus".

"Faptul că aţi efectuat o vizită la sediul NATO la scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte arată un angajament puternic al României faţă de Alianţă şi faţă de apărarea colectivă pe care NATO o furnizează tuturor statelor membre", a afirmat şeful NATO, salutând România pentru că este "un aliat puternic" care a contribuit în nenumărate rânduri la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

"Prezenţa voastră în Afganistan timp de mai mulţi ani are o mare importanţă şi continuaţi să fiţi prezenţi acolo în cadrul Resolute Support Mission şi apreciem acest lucru foarte mult. M-am întâlnit cu soldaţi români atunci când am vizitat Afganistanul, chiar înainte de Crăciun, şi am fost foarte impresionat de profesionalismul lor şi de determinarea lor", a spus Stoltenberg.

Secretarul general a precizat că NATO este "recunoscător" pentru contribuţia României la misiunea din Afganistan, subliniind, totodată, că Alianţa să luptă în Afganistan împotriva terorismului.

"Motivul pentru care NATO şi România au intervenit în Afganistan a fost pentru a împiedica Afganistanul să devină un paradis pentru terorişti şi am reuşit să prevenim acest lucru", a mai spus el.

În acest context, Jens Stoltenberg a menţionat că atentatul terorist de la Paris, de săptămâna trecută, arată că "NATO îşi va continua eforturile pentru a contribui la asigurarea securităţii globale şi la eforturile în lupta împotriva terorismului".

De asemenea, secretarul general al Alianţei a salutat contribuţia României la misiunea din Kosovo, dar şi la "dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă prin găzduirea unor elemente ale scutului antirachetă, fapt ce are o mare importanţă".

"NATO şi România sunt angajate ferm în menţinerea stabilităţii vecinilor noştri, prin sprijinul acordat Ucrainei prin Trust Funds şi prin sprijinirea R. Moldova", a declarat Stoltenberg, subliniind că a discutat cu Iohannis faptul că NATO şi România trebuie să sprijine în continuare cele două ţări şi să contribuie la stabilitatea în regiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

16.01.2015, 14:29:45

din cauză că este implicată nato este așa o stabilitate în ex-rss ucraineană.

Modifică Setările