Nicolae Timofti: Declaraţiile electorale nu trebuie să afecteze relaţiile cu vecinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile electorale nu trebuie să afecteze în niciun fel relaţiile de bună vecinătate, prietenie şi colaborare cu vecinii noştri - România şi Ucraina. Cetăţenii nu trebuie să plătească pentru declaraţii electorale iresponsabile, pripite ale competitorilor electorali, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu privire la influenţa declaraţiilor competitorilor electorali relaţiile de bună prietenie cu statele vecine.

Şeful statului a afirmat că dezbaterile electorale dintre aspiranţii la principala funcţie în stat – cea de Preşedinte al Republicii Moldova - trec, uneori, nu doar de limitele unei comunicări etice, dar pot distorsiona şi dialogul diplomatic. „Declaraţiile electorale se disting de cele politice, primele fiind de moment, emoţionale şi capabile să genereze unele confuzii în relaţiile diplomatice. Anume în acest context, autorităţile de la Kiev şi-au rechemat ambasadorul pentru consultări. In calitate de sef al statului, sunt ferm convins că cetăţenii Republicii Moldova respectă valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Declaraţiile electorale nu trebuie să afecteze în niciun fel relaţiile de bună vecinătate, prietenie şi colaborare cu vecinii noştri - România şi Ucraina. Cetăţenii nu trebuie să plătească pentru declaraţii electo rale iresponsabile, pripite ale competitorilor electorali”, a spus Preşedintele Timofti.

Potrivit lui, Republica Moldova, ca şi Ucraina, au drept obiectiv principal al politicii externe integrarea europeană, ceea ce presupune eforturi continue ale statelor noastre în vederea conformării la standardele europene. „Viitorul preşedinte nu poate fi o persoană care, prin declaraţii electorale, creează circumstanţe favorabile pentru destabilizare. Securitatea regională şi internaţională este deosebit de fragilă pentru a interveni cu o retorică care poate seduce o anumită categorie de votanţi, dar, totodată, ne poate defavoriza ca naţiune? Reiterez sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei si altor state. Dar, în primul rând, accentuez suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, stat unitar în care există o singură putere politică consfinţită în Legea fundamentală”; a precizat Nicolae Timofti.

Şeful statului a declarat că succesorul actualului Preşedinte va avea obligativitatea constituţională de a cere Federaţiei Ruse evacuarea armatei şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. „Am transmis cu multă sinceritate acest mesaj de la diferite tribune internaţionale şi cred că acest apel nu va fi suspendat nici după scrutinul prezidenţial. Îmi exprim convingerea că, şi după sufragiul din 13 noiembrie, vom menţine relaţiile de prietenie cu statele vecine, vom avansa în proiectul pe care l-am început - cel de modernizare şi de promovare a principiilor morale în actul guvernării. Preşedintele nou - ales va trebui să respecte Constituţia ţării şi principiile Dreptului internaţional pentru a o feri de orice calamităţi politice pe plan naţional şi internaţional. Emoţiile şi egoismul politic sunt cele mai periculoase ispite pentru un şef de stat. Interesul naţional trebuie să devină doctrina preşedintelui nou-ales, susţinut de cetăţenii acestei ţări”, a declarat pentru IN Preşedintele Nicolae Timofti.

IPN a solicitat poziţia preşedintelui Timofti în contextul rechemării ambasadorului de la Kiev, despre care se afirmă că ar fi o urmare a declaraţiilor făcute de către unul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova referitoare la problema peninsulei Crimeea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite