Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Nimic despre nivelul de trai

45
24 Mar 2018 14:24:54
Răzvan Voncu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

Se vor rememora momentele din Sfatul Ţării, raptul sovietic din 1940 (reiterat în 1944) şi drumul greu al noii Republici Moldova către deplina regăsire de sine. Se vor rosti deziderate şi lozinci.

Dar până la reunificare mai e mult, după cum arată toate sondajele de opinie realizate peste Prut, din 1991 încoace. Curentul unionist este în creştere, inclusiv printre cetăţenii de alte etnii, însă anti-românismul cultivat de sovietici este încă puternic. Iar elita basarabeană - cu unele notabile excepţii - reprezintă principala frână în calea reunificării.

Şi aceasta, deoarece lipseşte, din elita de azi, spiritul generaţiei lui Constantin Stere, Ion Buzdugan, Ion Nistor şi Pan Halippa. O generaţie care, deşi educată în cultura rusă, a ştiut să îşi păstreze şi să îşi cultive sufletul românesc şi, mai ales, să creadă în România, indiferent de ipostazele prin care trecea micul regat de la Gurile Dunării.

Cei care spun că România de azi - România lui Dragnea, Dăncilă, Vâlcov ş.a. - nu are nimic de oferit Republicii Moldova uită în ce condiţii şi cu ce Românie s-a unit Basarabia în 27 Martie 1918. Cu o Românie pe jumătate ocupată de Puterile Centrale, devastată de război şi în totală incertitudine cu privire la viitorul ei!

Da, la finele lui martie 1918, România, cu acordul Antantei (care luase act de trădarea Rusiei bolşevice şi de imposibilitatea ţării noastre de a continua singură să ţină frontul de Est), semnase un umilitor armistiţiu cu Puterile Centrale. Jumătatea de sud a ţării era ocupată de Puterile Centrale, iar Dobrogea fusese preluată de Bulgaria. Nu se ştia care va fi soarta monarhiei şi a Dinastiei de Hohenzollern, mai ales că nici pe celelalte fronturi Antanta nu dădea semne că îşi revine.

Ei, bine, chiar în aceste condiţii, reprezentanţii poporului din Basarabia, cu o puternică majoritate (86 de voturi pentru, 3 contra şi 36 de abţineri), au considerat că este mai bine pentru această jumătate de Moldova să meargă alături de ameninţatul stat român, decât alături de Rusia bolşevică sau într-o fragilă independenţă. Nicăieri, în actul Unirii şi în intervenţiile din Sfatul Ţării - atât cât s-au păstrat -, n-a fost vorba despre "ce are de oferit România", despre "nivelul de trai", despre "unde ne e mai bine". Străbunicii actualilor lideri politici de la Chişinău au vorbit, dimpotrivă, de unitatea de neam şi de limbă, de regăsirea identităţii, de necesitatea sacrificiului individual pentru binele comun.

România de azi nu e, desigur, Germania. Dar se află într-o poziţie strategică, economică şi socială net superioară celei din martie 1918. Este un stat euro-atlantic, stabil, cu un nivel de dezvoltare şi un standard de viaţă superior celui din Republica Moldova. Crizele prin care trece sunt conjuncturale, nu existenţiale, ca în 1917-1918. Cu toate acestea, elita basarabeană şi o majoritate a populaţiei continuă să fie reticente faţă de ideea reunificării, faţă de evidenţa că drumul actual al Republicii Moldova nu duce nicăieri.

E o grea răspundere pe care şi-o iau în faţa istoriei.

Noroc, însă, că nu le pasă lor de istorie!...

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

T. Timisorean
24.03.2018, 15:02:14

Eu as duce argumentul si mai departe. Este normal sa fii impreuna cu fratii tai de sange decat cu orice alt strain, oricat de saraci ti-ar fi fratii si oricat de bogatii ar fi strainii. Ideile astea ca Romania nu are ce oferii, ca Rusia este bogata si puternica, etc le raspandesc dusmanii unirii.

+1 (5 voturi)
ion sbucium
24.03.2018, 15:16:08

Elita din Republica Moldova in ei 50 de ani de aflare in URSS nici pe o clipa nu s-a gândit sa se unească cu Romania si sa devina județe ''uitate" DEPENDENTE totalmente de elita ex-valaha tradițional DISCRIMINATORIE si ANTI-MOLDOVENEASCA de mai bine de jumătate de mileniu si pana in prezent. Modelul demn de urmat a fost si rămâne Tarile Baltice, care depășesc net Romania la toate capitolele - demult sunt in spațiul Schengen, in zona euro, au un PIB/pe cap de locuitor aproape de 2 ori mai mare decât cel al Romaniei, cu toate ca n-au bogățiile naturale, munți, gaze, petrol si litoralul unei mari calde cum are Romania. Romania e cea mai COMPROMIȚĂTOARE VITRINA a UE, o țara sortita sa fie CODAȘĂ UE pe multe decenii înainte. Nici după 11 ani post aderare la UE Romania nu are de gând sa devina un stat cu cetățeni RESPECTUOȘI fata de principiile si valorile europene - dovada e si aceasta AGRESIUNE HIBRIDA "unionista", EXPANSIONISTA, REVANȘARDA, IREDENTISTA, DISCRIMINATORIE fata de dreptul la independenta națională si suveranitate statala a acestui stat al Parteneriatului Estic, egal in drepturi cu Romania. Romania poate oferi ""mostre"' de lupta a "'statului paralel"' contra Justiției, contra statului de drept, de sfidarea a obligațiunilor luate in fata comunității internaționale si a UE, de violare a legislației UE etc. Băsescu una a semnat din partea Romaniei si alta face de-facto pe teren - o DUPLICITATE strigătoare la cer etc.

-1 (11 voturi)
ion sbucium
24.03.2018, 15:29:47

Romania tinde spre un stat MICRO-IMPERIU, in care "'frații mai mici" sa fie in continuare sub călcâiul, DEPENDENTA nelimitata, totala sau TOTALITARISTA a "'fratelui mai mare"' valah. Romania de facto este o Valahie Mare, in care elita de pe Dâmbovița n-are de gând sa se imparta cu elitele fostelor principate, care au fondat statul Romania si li s-au promis drepturi egale. Iasul din a doua capitala culturala a ajuns un oraș de provincie, cărui i se refuza un drum direct spre Transilvania si Occident, care sa faciliteze atragerea investitorilor si investițiilor in cel mai subdezvoltate județe ale tarii - cele locuite de moldoveni. In caz de unire - județele din stânga Prutului vor fi cele mai lipsite de finantare, investiții, cele mai înapoiate si mai sărace - din același ANTI-MOLDOVENISM FEROCE, de sorginte fascista. Cum sa te "'unesti"', sa te"căsătorești" cu cineva care din start iti neaga si iti URĂȘTE numele, identitatea, istoria, drepturile, LIBERTATE ta? - Niciodată in lume!

0 (12 voturi)
Stefan din nord
24.03.2018, 15:43:27

Stai bre linistit ,ca nimeni nu va ocupa cu forta Asta e in firea fratilor tai de la rasarit

0 (6 voturi)
silent warrior
24.03.2018, 15:43:41

Bine Ioane. Nu te uni cu Romania Si acum lasa-ne ca ne-ai plictisit destul cu propaganda ta libidinoasa. Dar faptul ca iti dai singur plusuri cu constiinciozitate la fiecare comentariu.... arata ca esti in realitatea ta. Sau a Moscovei... Cate copeici iti dau la un plus ? Asa de curiozitate...

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările