Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Noi decizii aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale din R. Moldova

0
29 Jun 2022 15:18:14
Autor: Iurii Botnarenco
Premierul Natalia Gavriliţa
Premierul Natalia Gavriliţa

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavriliţa, au fost alocate mijloace financiare din Fondul de intervenţie al Guvernului, în scopul gestionării crizei refugiaţilor ucraineni.

Astfel, cca 1,08 milioane lei au fost repartizate angajaţilor structurilor teritoriale de asistenţă socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional de refugiaţi în perioada aprilie-iunie 2022. Alte 3,5 milioane lei vor fi distribuite APL de nivelul II şi cca 1,2 milioane – APL de nivel I, pentru pentru întreţinerea Centrelor de plasament pentru refugiaţi. Cu acelaşi scop, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale îi vor fi alocate cca 2,6 milioane lei, iar Ministerului Culturii – alte 296,1 mii lei. 

În legătură cu sistarea activităţii de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A. şi lipsa surselor de venit, membrii CSE au dispus ca Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale să acopere cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul instituţiei. 

În scopul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere, membrii CSE au decis să extindă punctele vamale, prin care e permis importul produselor petroliere prin intermediul mijloacelor de transport auto. Astfel, acesta va fi permis şi prin  punctele de trecere a frontierei de stat moldo-române Giurgiuleşti-Galaţi, Cahul-Oancea şi Sculeni-Sculeni. La importul produselor petroliere originare din ţările membre ale UE, prelevarea probelor de către organismul de inspecţie nu va fi necesară, în cazul prezentării declaraţiei de conformitate şi a raportului de inspecţie, eliberat de un laborator acreditat în Uniunea Europeană.

De asemenea, printre deciziile adoptate se regăseşte şi stabilirea unui mecanism provizoriu, în vederea reglementării relaţiilor comercial-economice desfăşurate de către agenţii economici din regiunea transnistreană. În acest sens, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plăţile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, vor putea fi utilizate de către agenţii economici înregistraţi în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetăţenilor din regiunea transnistreană. Implementarea acestui mecanism provizoriu va fi monitorizată de către un grup de lucru interinstituţional, coordonat de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Totodată, a fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate a Autorizaţiei de mediu privind gestionarea deşeurilor şi a Autorizaţiei de emisie a poluanţilor în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările