Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Nouă persoane, cercetate de CNA pentru acte de corupţie ce vizează programările urgente la ASP şi obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere

0
20 Oct 2021 12:15:17
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol Sursa Shutterstock
FOTO simbol Sursa Shutterstock

Mai multe persoane, între care un angajat şi un fost angajat al Agenţiei Servicii Publice, au intrat în vizorul CNA şi al procurorilor sub suspiciunea că ar fi aranjat o schemă de corupţie pentru eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere.

Potrivit actului de sesizare, aceştia ar fi manipulat sistemul informaţional, prin intermediul căruia se efectuau programările urgente şi ar fi influenţat membrii comisiilor de examene în vederea eliberării permiselor de conducere, contrar normelor legale. 

Mai exact, în cadrul investigaţiilor s-a stabilit că un grup de persoane, atât din cadrul ASP, cât şi din afara instituţiei, dar care aveau conexiuni cu funcţionari din interior, ar fi pus în aplicare o schemă infracţională, în urma căreia obţineau venituri ilicite. Astfel, pentru programarea urgentă a candidaţilor, precum şi pentru susţinerea probelor  practice, membrii grupului ar fi încasat de la solicitanţii de permise sume cuprinse între 350 şi 500 de euro pentru fiecare caz. 

Pe parcursul perioadei de documentare, au fost identificate mai multe episoade de influenţare a membrilor comisiei de examene, de programare urgentă a candidaţilor şi de acceptare de mită pentru facilitarea procesului de eliberare a permiselor. Dosarul, care cumulează cel puţin 9 episoade, la această etapă, a fost pornit pe fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dar şi corupere activă. În dimineaţa acestei zile, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile bănuiţilor şi au operat ridicări de acte de la ASP. În cadrul acţiunilor de anchetă, au fost ridicate telefoane mobile şi alţi purtători de informaţie pentru a fi supuse verificărilor. 

Menţionăm că, cercetările au demarat la 19 martie curent şi au inclus măsuri speciale de investigaţie şi de urmărire penală, în scopul identificării întregului cerc de suspecţi. În prezent, bănuiţii sunt audiaţi de CNA în vederea obţinerii explicaţiilor pe marginea faptelor imputate. Sunt audiate atât persoane publice, cât şi intermediari şi persoane care au oferit mită pentru obţinerea unor beneficii ilegale. 

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse cuprinse între 5 şi 10 ani de închisoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările