Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Numărul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 304. Ion Chicu a convocat o şedinţă la Guvern

0
3 Feb 2020 09:19:05
Autor: Iurii Botnarenco

Numărul persoanelor decedate în urma contractării coronavirusului de tip nou în China a ajuns la 304 morţi. Autorităţile din provincia Hubei, focarul epidemiei, au anunţat duminică, 2 februarie, 45 de decese noi. Premierul Ion Chicu a convocat, duminică dimineaţă, o şedinţă la care responsabilii au raportat ce măsuri sunt întreprinse pentru a ţine situaţia sub control în Republica Moldova.

Pe final, a fost adoptată o hotărâre, în care au fost stabilite măsurile ce urmează a fi întreprinse de instituţiile statului. De asemenea, s-a decis evaluarea în continuare a riscurilor pentru sănătate publică, cu atribuirea la necesitate a unui cod de alertă, transmite IPN.

„Obiectivul principal al discuţiei este evaluarea stării de pregătire a ţării pentru, din păcate, o nouă provocare pe plan internaţional legată de răspândirea acestui nou coronavirus. Şi în legătură anunţarea de către OMS a urgenţei publice internaţionale”, a declarat premierul Ion Chicu. Potrivit lui, toate guvernele lumii întreprind acţiuni complexe pentru a asigura siguranţa sănătăţii populaţiei. Şeful executivului a mai spus că nu trebuie admise speculaţii şi panică la subiectul coronavirusului.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că primul caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost înregistrat în decembrie 2019, dar în prima săptămână a lunii ianuarie erau deja 59 de pacienţi, numărul acestora fiind în creştere. „Coronavirusurile – o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât şi oamenii. Coronavirusurile umane pot cauza simptome similare răcelii comune, în vreme ce altele cauzează boli mai severe – pneumonii cu sindromul respirator acut sever”, a explicat ministra. Coronavirusurile umane se răspândesc prin contact personal neprotejat cu o persoană infectată: atingere, strângere de mână. Semnele şi simptomele sunt de obicei respiratorii şi includ febră, tuse, dificultăţi la respiraţie şi alte simptome asemănătoare răcelii comune. Ministra a mai spus că rujeola, difteria şi tuberculoza sunt boli mai contagioase decât coronavirusul.

Viorica Dumbrăveanu a menţionat că au fost dispuse mai multe măsuri de prevenire şi control. Instituţiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamente şi consumabile pentru o perioadă de 60-90 de zile. Stocul de medicament antiviral Tamiflu, în 58 de instituţii, constituie 1180 ambalaje, suficient pentru acoperirea medicamentoasă a cazurilor de infecţii respiratorii pentru perioada sezonieră. Totodată, a fost realizată procurarea suplimentară a 3114 ambalaje.

Ministra a precizat că în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de coronavirus de tip nou, iar situaţia epidemiologică în ţară este monitorizată în permanenţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii